Koskienergia Oy

Vattenkraftverket i Kuhankoski

Fimpec ansvarade för projektledningen av vattenkraftverksprojektet i Kuhankoski.

Bransch

Ren energi

Tjänster

Projektledning och byggherre

Om projektet

Vattenkraftverket i Kuhankoski är den största investeringen i Koskienergia Oy:s historia, med en budget på cirka 20 miljoner euro. Projektet innebar byggandet av ett modernt vattenkraftverk och en helt ny kanal vid Kuhankoski, som delvis rinner genom en tunnel i berget. Dessutom fick den gamla tekniska fiskvägen för vandrande fiskar sällskap av en ny, naturlig fiskväg. Det gamla kraftverket i Kuhankoski, som byggdes mellan 1919 och 1925, kommer att vara i drift vid sidan av det nya vattenkraftverket som reservanläggning.

Det nya kraftverket kommer att producera cirka 40 procent mer el än det gamla kraftverket och öka årsproduktionen från knappt 25 GWh till 35 GWh.

Berg- och dagbrottsarbeten påbörjades i november 2020, tunnelgrävning i början av 2021 och gjutning på plats av kraftverket i juni 2021. Kraftverksbyggnaden uppfördes med prefabricerade betongelement på cirka en månad sommaren 2022, varefter gjutningen på plats fortsatte fram till november.

Byggentreprenaden slutfördes i januari 2023, varefter arbeten relaterade till installation av utrustning och automatisering samt efterarbete av byggentreprenaden utfördes på kraftverket. Provdriften av kraftverket startade i mars 2023 och den ordinarie produktionen inleddes i april. Sedan dess har man utfört efterarbeten på kraftverket Anläggningens officiella invigning hölls den 2 juni 2023.

Fimpecs roll i projektet

Fimpec ansvarade för projektledning, säkerhetssamordning och byggövervakning för byggprojektet, som slutfördes enligt tidsplan och budget.

Tommi Rissanen från Fimpec, som fungerade som projektchef, säkerhetssamordnare och byggledare, beskriver objektet som unikt. Man har inte byggt vattenkraftverk som det i Kuhankoski i Finland på årtionden. Projektet var utmanande och långvarigt. Att bygga arbetsplatsinfrastruktur, bergbyggnadsarbeten (inklusive schaktning), den extremt krävande gjutningen av kraftverket på plats och samordningen av arbetet mellan olika parter krävde mycket av alla inblandade.

”Man utförde exempelvis totalt cirka 130 platsgjutningar under loppet av ett och ett halvt år på hundra olika dagar, där storleken på de gjutna delarna kunde variera från några kubikmeter till flera hundra kubikmeter. De inkluderade även montering av enorma turbindelar. Eftersom turbindelarna gjöts på plats i betongkonstruktionen i tre olika faser allt eftersom arbetet fortskred, var man tvungna att noga samordna tidsplanerna för huvudentreprenören SRV Infra och anläggningens turbinleverantör Andritz”, konstaterar han.

SOM NÄMNDES

Budget och kvalitet gick hand i hand

De kunde hålla sig inom projektets budget på drygt 20 miljoner euro. Rissanen bedömer att det här främst berodde på Koskienergias snabba och tydliga beslutsfattande, flexibla samarbete med utrustningsleverantören, förutsägande av utmaningar, noggrann projektledning och övervakning av arbetet. Han poängterar att kvalitet är oerhört viktigt i projekt av det här slaget, eftersom det är svårt att reparera strukturerna i efterhand.

Rissanen lyfter också fram arbetarskyddet på byggarbetsplatsen som en stor framgång. Trots de mycket svåra omständigheterna inträffade bara två olyckor på byggarbetsplatsen som ledde till frånvaro, vilket löstes med några dagars sjukskrivning.

”Vattenkraft är en viktig resurs i Finland och på Kuhankoski har Koskienergia Oy tagit ett modernt förhållningssätt till de utmaningar som en självförsörjande energiproduktion i en föränderlig värld för med sig. I det här projektet har vi, tillsammans med Koskienergia, AFRY, SRV, Insta och Andritz, kunnat göra ett gediget arbete inom projektering, tekniska lösningar och projektgenomförande”, sa Fimpecs affärsenhetschef Jorma Paananen när kraftverket invigdes.

Nya kraftverket i Kuhankoski

  • Maximal effekt 5,4 MW.
  • Årsproduktion cirka 35 GWh och nästan 40 GWh tillsammans med det gamla kraftverket.
  • Två turbiner och generatorer.
  • Vattnet till den nya maskinstationen leds genom en ny, 100 meter lång tunnel.
  • Fallhöjden är cirka 3,5 meter (baserat på nivån i sjöarna Saraavesi och Lappvesi).
  • Högst 160 m³ vatten per sekund strömmar genom de två nya turbinerna.
  • En naturlig, slingrande fiskväg byggdes mellan den gamla och nya maskinstationen.
  • Projektet omfattade byggandet av ett värmeåtervinningssystem, som återvinner värmen som genereras av transformatorerna och den nya maskinstationen och använder den för att värma upp det gamla kraftverket.
  • Budgeten var drygt 20 miljoner euro.
  • Byggarbetet pågick mellan 2020 och 2023.

Tilläggsinformation

Jorma Paananen

Affärsdirektör, infrastruktur och ren energi

PROJEKTLEDNINGSTJÄNSTER

jorma.paananen@fimpec.com

+358 400 347 373

Läs dessa härnäst