Automatisk mängdkalkyl förbättrar ledningen av byggprojekt – och sparar pengar
Det är betydligt enklare att hantera ett byggprojekt och undvika extra kostnader när man kan spåra mängder och kostnader i realtid. BIM Manager Sebastian Nybäck från Fimpec berättar hur det här är möjligt med hjälp av Fimpecs automatiska mängdkalkyltjänst och vilka fördelar den erbjuder användarna.
I stora byggprojekt är det vanligt att budget, tidsplan eller båda misslyckas. Till exempel i Bent Flybjergs studie Introduction: The Iron Law of Megaproject Management (The Oxford Handbook of Megaproject Management, Oxford University Press, 2017) konstaterar man att 91,5 procent av megaprojekt överskrider sin budget eller tidsplan. I stora byggprojekt är den genomsnittliga budgetöverskridandet 62 procent. Databasen som användes i studien omfattade 16 000 byggprojekt i 136 länder.
En betydande bidragande orsak till budgetöverskridanden är vanligtvis dålig hantering av mängddata. Ofta försvinner sambandet mellan budget och faktiska mängder och kostnader under byggprojektet, och värst av allt är att den här klyftan mellan planen och den faktiska kostnaden för projektet alltför ofta avslöjas först i den slutliga kalkylen, vilket leder till en obehaglig överraskning. Problemen är svåra att åtgärda och förhindrar ackumulering av extra kostnader när det inte finns några numeriska data tillgängliga under projektets gång.
Anledningen till att den här kopplingen går förlorad är den manuella beräkningsprocess som används vid mängdkalkyl, där mängder och deras kostnader beräknas utifrån planen. Manuell mängdkalkyl är dyr och görs därför bara i vissa faser av projektet. Under de senaste åren har man sökt en lösning på det här problemet genom informationsmodeller, men det lönar sig sällan att investera i dem eftersom modellen inte kan optimeras och utnyttjas effektivt.
Information i realtid om hur projektet fortskrider
Det behöver dock inte vara så här. Teknik, modelleringskunnande och förmågan att bearbeta stora mängder data har utvecklats snabbt de senaste åren, vilket bland mycket annat gör det möjligt att automatisera mängdkalkylering och därmed göra den till en kontinuerlig process, även om ekvationen fortfarande inte är enkel.
På Fimpec har vi tagit vara på de här möjligheterna och kombinerat dem med vår mångsidiga kompetens och erfarenhet av både stora industriella byggprojekt och informationsmodellbaserad mängdkalkylredovisning, ett område är Fimpec är pionjär. Utifrån det här har vi utvecklat en automatisk mängdkalkyltjänst som grundar sig på IFC-modeller som används i 3D-design. De tillhandahåller nödvändiga data, för vilka vi har utvecklat en process som fungerar automatiskt för att klassificera, berika och förfina den till användarvänlig form, vilken ger kontinuerligt uppdaterade mängddata som grund för övervakning av byggprojektet och beslutsfattande.
Vi är mycket glada över slutresultatet och tror att tjänsten kommer att lyfta kostnadshanteringen och -ledningen i stora industriella investeringsprojekt till en ny nivå och möta dagens krav. Med andra ord är det den enda automatiserade mängdkalkyltjänsten på marknaden som ger realtidsinformation om projektets framsteg under hela projektet, från inledande planering till slutkalkyl. Tjänsten gör det möjligt att följa mängddata och dess förändringar exakt och per område. Det här gör att man kan fatta beslut som grundar sig på den verkliga situationen och korrekta siffror, inte bara en plan. På så sätt undviker man obehagliga överraskningar under och i slutet av projektet, överkalkylering av mängder undviks, osäkerhet i samband med beslut minskas, och man kan omedelbart ingripa vid avvikelser från tidsplan och kostnader osv.
Möjlig kostnadsbesparing på 2–5 procent
Ur kundens perspektiv är den största fördelen med automatisk mängdkalkyl att man genom att använda realtidsinformation kan förhindra onödiga kostnader och därigenom uppnå besparingar. När projektet leds med stöd av automatisk mängkalkyl och kostnadsstyrning, är potentialen för kostnader som kan förebyggas 2–5 procent jämfört med den traditionella projektmodellen, beroende på projektets storlek. Besparingar sker inom flera områden av projektet:
- Svinnet blir minimalt eftersom vi vet exakt vilka mängder som behövs – planeringen blir mer noggrann, man köper bara det som behövs, entreprenaden styrs av en mängdkalkyl som motsvarar verkligheten, oplanerade arbeten faktureras framåt.
- Datadriven projektering blir möjlig när mängddata som motsvarar verkligheten finns tillgängliga redan i projekteringsskedet. Det här hjälper till att identifiera projekteringslösningar som är alltför dyra och minskar kostnaderna för ändring.
- Förseningar och andra oväntade kostnader minskas tack vare samarbete – bättre hanterad logistik, bättre hanterad tidsplanering och minskad väntetid ger effektivitet i produktionen och möjliggör effektivisering av verksamheten.
- Det blir färre tvister och lägre kostnader för att lösa dem när det finns aktuella fakta om vad som borde ha gjorts och vad som har gjorts. Projektledningen fungerar smidigt.
Dessutom sparar en bra informationsmodell och korrekt projektering underhållskostnader. På samma sätt sparar ett snabbt slutförande av projektet kapitalkostnader och möjliggör snabb uppstart av verksamheten. Man uppnår också kostnads- och tidsbesparingar tack vare att mängdkalkylen ständigt uppdateras, eftersom materialet som krävs för den slutliga kalkylen i allt väsentligt är klart när byggprojektet är klart och den slutliga kalkylen kräver lite arbete.
En ytterligare fördel är spårbarheten av mängdkalkyldata, eftersom var och en av summorna som produceras av tjänsten kan öppnas, delas upp i delar och spåras tillbaka till vad den består av. På så sätt kan man se hur priset för varje delområde bildas av olika komponenter, deras läge och vilken plan de härstammar från. Ur ett framtidsperspektiv är det en fördel att projektdata blir tillgängliga för slutkunden. Det ger kunden möjlighet att lära av sina egna projekt och utnyttja information i framtida projekt på ett helt nytt sätt.
Allt det här uppnås till en kostnad som är cirka 20 procent lägre än i ett projekt där motsvarande mängdkalkyl görs av en människa. Därför vågar vi lova att en investering i automatisk mängdkalkyl lönar sig mångdubbelt i ett byggprojekt.
Enkel att ta i bruk
En av fördelarna med tjänsten är att den inte kräver några speciella kunskaper eller färdigheter av kunden. Den enda kravet är att kunden förbinder sig till 3D-design, eftersom informationen som erhålls därifrån ligger till grund för kalkylen. Inget utöver det vanliga krävs, bara systematik.
Ur ett byggprojekts perspektiv är det en fördel att Fimpec är med och definierar modelleringskraven redan från början. Det är också möjligt att skaffa tjänsten i ett senare skede av projektet, men då kräver det troligen ytterligare arbete. I de tidiga skedena är möjligheterna till inflytande som störst, eftersom vi kan komma överens om driftsätten med designerna redan från början och få systematiken att fungera bättre. På samma sätt är det enklast att göra eventuella ändringar i ett tidigt skede, när kostnaderna för ändringar är låga.
I den här artikeln har jag medvetet fokuserat enbart på vår automatiska mängdkalkyltjänst. Det kan också kombineras med andra tjänster, såsom deltagande kostnadshanteringstjänst, i vilket fall vi inte bara erbjuder mängdkalkyltjänsten, utan även expertstöd, projekteringsvägledning och ändringsverifiering samt samordning av kostnadshantering som involverar parterna.
Författaren Sebastian Nybäck arbetar som BIM Manager på Fimpec och har haft en nyckelroll i utvecklingen av automatisk mängdkalkyl.
Kontakta oss
Är du intresserad av och vill lära dig mer om automatisk mängdkalkyl och relaterat proaktivt och deltagande beslutsfattande?
Johan Appelqvist
Affärsdirektör, industri
PROJEKTLEDNINGSTJÄNSTER
+358 50 466 0907