EPCM och EPC i projekt för grön omställning

Vad betyder EPCM-modellen? Varför är den ofta ett bra alternativ för att genomföra gröna och vad bör man tänka på när man använder den? Och i vilka projekt fungerar EPC-modellen bäst? De här frågorna besvaras av Sami Nissinen, affärsdirektör för Fimpecs energitjänster, Jorma Paananen, affärsdirektör för projekttjänster, och Tero Siintoharju, EIA Manager.

Projekt för grön omställning involverar ofta aktörer som saknar erfarenhet av att leda stora och krävande byggprojekt. De här projekten måste dock genomföras kostnadseffektivt, inom budgeten och utan överraskningar. EPCM-leveransmodellen (Engineering, Procurement, Construction, Management) erbjuder en beprövad lösning för industriella investeringsprojekt av varierande storlek. I den här modellen anlitar kunden en EPCM-konsult som hjälper till i alla faser av projektet.

På Fimpec är vi bekanta med den här typen av verksamhet från olika projekt. Arbetsfördelningen mellan kunden och EPCM-konsulten kan variera beroende på projektet och kundens behov, men en typisk uppdelning är följande:

Kund

Fimpecs EPCM-konsult

Expertis och erfarenhet till kundens förfogande

Rollen som EPCM-konsult kan sammanfattas som att hjälpa kunden i alla aspekter av projektet, så att de beslut som fattas grundar sig på tillräcklig förståelse och expertis. I praktiken innebär det att konsulten måste kunna förklara det kunden inte vet och var de potentiella riskerna med projektet finns.

För att uppnå det här behöver EPCM-konsulten expertis inom projektering och köp från underleverantör, tidsplanering, upphandling, byggledning och relaterad övervakning. På Fimpec har vi löst det här genom att utnyttja kompetensen hos våra experter inom olika områden.

På så sätt kan vi se saker för kundens räkning och säkerställa att projektet fortskrider enligt den plan vi utarbetat tillsammans.

Vikten av upphandlingsexpertis kan inte överskattas. I industriella projekt är det avgörande att upphandlingen sker i rätt tid och enligt tidsplanen för att projektet ska fortskrida enligt tidsplanen. Det här kräver djup erfarenhet av både upphandling och branschen, för att inte tala om förståelse för kulturella skillnader mellan upphandlingsländer.

Vilket alternativ erbjuder EPC?

Speciellt i vind- och solenergiprojekt dyker EPC-modellen (Engineering, Procurement, Construction) också upp som ett leveransalternativ. Här tecknar beställaren ett avtal med en EPC-leverantör, som tar ansvar för helheten: projektering, upphandling och byggnad samt upprättar egna avtal med underleverantörer och utrustningsleverantörer.

Kunden står således i ett avtalsförhållande endast med EPC-leverantören, som levererar anläggningen på nyckelfärdig basis. I ett EPCM-projekt sluter kunden å andra sidan avtal med utrustningsleverantörer och entreprenörer med hjälp och stöd av en EPCM-konsult.

Ur ägarens perspektiv är ett EPCM-projekt ofta mer tydligt definierat och därför en mer kostnadseffektiv lösning. Det är dock viktigt att notera att risken för framgång ligger tyngre hos beställaren jämfört med EPC-modellen, där riskerna generellt är lägre men priset högre på grund av leverantörens totala riskreserv.

Vi på Fimpec är också bekanta med EPC-projekt, och vi är för närvarande involverade i solparksprojektet som byggs av investeringsbolaget Exilion i Simo och som genomförs med hjälp av den här upphandlingsmetoden. Vi har varit involverade i projektet från den förberedande fasen och agerar nu i genomförandefasen i en Owner’s Engineering-roll där vi övervakar EPC-leverantören. I praktiken tar vi hand om kundens intressen för dennes räkning.

Rätt genomförandemodell ska alltid övervägas från fall till fall

Projekten är olika, och det är viktigt att notera att en specifik implementeringsmetod inte är ett självändamål i byggprojekt. Utgångspunkten för valet bör vara de mål som satts upp för projektet och undersöka vilken genomförandemodell som bäst hjälper till att uppnå de här målen. Därför är det inte tillrådligt att hålla sig till den första upphandlingsformen som kommer upp, utan noga överväga för- och nackdelarna med olika alternativ för det specifika projektet med dess unika egenskaper.

Det är också så vi arbetar i projekt där vi är med från ett tidigt skede. Vi erbjuder vår erfarenhet till kunden och söker tillsammans den mest lämpliga genomförandemetoden för projektet för att maximera nyttan med minimal investering.

Fallspecifika överväganden är en bra utgångspunkt för alla byggprojekt, men i takt med att byggprojekt relaterade till grön omställning ökar är det intressant att fundera över hur de projektmodellerna ovan fungerar i dem.

En avgörande faktor när man väljer leveransalternativ är projektets komplexitet och grad av teknisk nyhet. I takt med att projektet blir mer komplext kommer antalet aktörer och leverantörer som kan och vågar ta ansvar för helheten enligt EPC-modellen att minska, eller åtminstone kommer priset på anbudet att stiga så högt att lösningen kanske inte är den bästa från ett företags perspektiv.

Förenklat innebär det att projekt som tillämpar etablerad teknik, till exempel solparksprojekt, i många fall är lämpliga för EPC-leveranser. I de här består byggprojektets helhet huvudsakligen av solenergisystemet och infrastrukturkonstruktionen och är ofta så enkel att det är möjligt att hitta en EPC-leverantör till ett rimligt pris.

Den andra ytterligheten av förnybar energi är projekt för väteekonomi, som omfattar mycket olika områden, varav många kräver både specifik expertis och samtida teknisk utveckling. I ett sådant projekt är EPCM generellt sett ett bättre alternativ då risken delas mellan beställaren och leverantören.

Vindkraftsprojekt och hybridkraftverksprojekt, som blir allt vanligare, hamnar någonstans mitt emellan de här ytterligheterna. Enligt vår erfarenhet är de ofta så olika att EPC-leverans inte är möjlig, åtminstone inte till det önskade priset, medan EPCM ofta är ett gångbart alternativ för att genomföra dem.

Kontakta oss

Vill du diskutera ditt byggprojekt och hur vi kan hjälpa till att slutföra det?

Sami Nissinen

Affärsdirektör

ENERGITJÄNSTER

sami.nissinen@fimpec.com

+358 40 348 5401

Jorma Paananen

Affärsdirektör, infrastruktur och ren energi

PROJEKTLEDNINGSTJÄNSTER

jorma.paananen@fimpec.com

+358 400 347 373

Läs dessa härnäst