Ny information för beräkning av CO2-utsläpp från industriella byggprojekt

Industriella byggprojekt skiljer sig markant från bostads- och kontorsbyggande – även ur utsläppsberäkningsperspektiv. I sin artikel berättar Fimpecs expert, Mila Viksilä, vilken grund som Fimpecs studie ger för beräkning av de här projektens koldioxidfot- och handavtryck.

Intresset för att beräkna CO2-utsläpp för byggprojekt ökar snabbt när vi närmar oss 2025, då bygglagsreformen kommer att kräva klimatbedömningar för byggprojekt. Det finns dock fortfarande begränsade forskningsdata och vägledning, särskilt när det gäller industriellt byggande.

Därför ville vi på Fimpec utforska grunderna för beräkning av utsläpp i industriella byggprojekt och praktiskt testa lämpligheten hos ett modernt livscykelmodelleringsprogram för det här ändamålet. Studien genomfördes av energiteknikingenjör (YH) Mari Sippu på uppdrag av Fimpec, som en del av hennes examensarbete vid Xamk (Sydöstra Finlands yrkeshögskola). Jag handledde examensarbetet tillsammans med Antti Laine. Min roll var att stötta Mari i frågor som rörde beräkning, medan Laine stöttade henne i teoridelen.

Som en del av arbetet utfördes en beräkning av CO2-utsläpp för en stor industrianläggning och som jämförelse ett flerbostadshus. Data för beräkningen hämtades från våra egna dokument och nödvändig materialinformation från informationsmodeller.

Resultaten visar tydligt på en signifikant skillnad mellan grundläggande fastighetsbyggande och industriella byggprojekt när man ser på beräkning av CO2-utsläpp. Den här skillnaden beror främst på att massorna är större vid industriellt byggande och mer stål/järn används i konstruktionerna. Dessa resulterar i högre CO2-utsläpp jämfört med exempelvis bostadsbyggande av liknande storlek. I exempelprojektet kom ungefär hälften av utsläppen från beräknad energiförbrukning, medan den andra hälften kom från tillverkning och byggande. Andelen utsläpp från materialtillverkning var 41 procent.

Baslinje för framtida beräkningar

De utsläppsberäkningar som vi utförde på Fimpec som en del av den här studien ger viktiga basdata för vår CO2-utsläppsberäkningstjänst (Carbon Emission Management). Mätning av faktiska utsläpp ger en baslinje när man beräknar framtida projekt. Det här gör att vi kan jämföra det nya projektets CO2-utsläpp med dessa siffror och göra val för att ta itu med koldioxidavtrycket tidigt i projektet och minska det genom till exempel materialval och dimensioner.

För närvarande är jämförelsen av resultaten fortfarande begränsad, eftersom utsläppsgränsvärden för byggande inte har publicerats. Det är alltså inte möjligt att säga om de uppmätta värdena är höga eller små. Gränsvärdena eller klimatstudien kommer sannolikt inte att gälla för industriellt byggande, som också har undantagits från kravet på energicertifikat. Vi vill dock bidra till och möjliggöra minskningen av klimatpåverkan inom den här sektorn närhelst kunden ser ett behov av det.

Beräkningar kräver kunskap om byggteknik och livscykelberäkning

En viktig del av arbetet var att studera livscykelmodelleringsprogramvaran One Click LCA:s lämplighet för utsläppsberäkningar genom att använda den för utsläppsberäkningar av exempelobjekt. Den här programvaran var inte i första hand avsedd för industriellt byggande, men visade sig vara lämplig även för det här ändamålet. Man valde One Click LCA-programvaran eftersom det inte finns några programvaror som är speciellt utformade för industriellt byggande.

Fördelarna med programvaran är dess visuella kvalitet, tydlighet och omfattande rapporteringsmöjligheter. Den tillhandahåller exempelvis beräkningsrapporter över projektens koldioxidfotavtryck och koldioxidhandavtryck, information om material som har störst inverkan på utsläppen och visuella uppdelningar av olika delars klimatpåverkan. Den ger också en bedömning av potentiella felkällor i beräkningarna.

Med tanke på industriellt byggande är det viktigt att tänka på att nuvarande databaser och riktlinjer lämpar sig bättre för bostads- och kontorsbyggande än för industriellt byggande. Utmaningar kan till exempel vara: hantering av stora datamängder, något som är typiskt för industriellt byggande, att få tillräckligt exakta energidata, svårigheter att tolka golvyta och antal våningar samt bestämma vilka utrustningar och komponenter från informationsmodellerna som ingår i beräkningarna.

En viktig slutsats relaterad det här, som Sippu presenterar i sitt examensarbete, är att det krävs kunskap om byggnadsteknik och livscykelanalys för att genomföra beräkningarna och tolka resultaten. Vi har den här typen av expertis och erfarenhet av att använda programvaror på Fimpec, så CO2-utsläppsberäkningstjänsterna är en naturlig del av vår verksamhet.

Författaren Mila Viksilä arbetar som expert i Fimpecs kostnadshanteringsteam med beräkningar av koldioxidavtryck och digitala lösningar.

För mer information om Fimpecs Carbon Emission Management-tjänst:

Johan Appelqvist

Affärsdirektör, industri

PROJEKTLEDNINGSTJÄNSTER

johan.appelqvist@fimpec.com

+358 50 466 0907

Läs dessa härnäst