Investeringar i vindkraft kräver social acceptans

Det andra avsnittet av Fimpecs podcast ”Kumppanit” fokuserar på vindkraftens samhälleliga acceptans och hur man kan främja den. Maiju Hirvikallios gäst är Heidi Paalatie, operativ chef för Finlands Vindkraftsförening. Panu Rahikka, verkställande direktör för Fimpec Consulting Oy, deltar också i diskussionen.

Det här är en sammanfattning av det andra avsnittet av Fimpecs podcast ”Kumppanit”. Maiju Hirvikallio, marknads- och kommunikationsdirektör på Fimpec, är värd för podcasten ”Kumppanit”. Man kan lyssna på podcasten på finska på Spotify.

Den sociala acceptansen av vindkraftsinvesteringar är en viktig och aktuell fråga med flera dimensioner. Även om den allmänna acceptansen för vindkraft är hög, kan den stå inför fler lokala utmaningar och ibland stöter vindkraftsprojekt på motstånd. Heidi Paalatie, operativ chef för Finlands Vindkraftsförening betonar att aktörer i branschen ständigt måste arbeta med lokal acceptans.

Hon påminner om att lokal acceptans av vindkraft är avgörande och viktigt, med tanke på att kommuner har planmonopol. Om en kommun beslutar att inte planlägga vindkraftsområden finns det ingen väg runt det. Hon konstaterar att det är en bredare fråga att få socialt godkännande.

”Även om vindkraftverk byggs kan det uppstå problem senare om projektet inte har kommit igång på rätt spår från början och dess påverkan märks under hela livscykeln. Jag skulle säga att det är avgörande för att vindkraft ska vara en god samhällsmedborgare och att projektet genomförs redan från början på ett sätt som gör oss till goda grannar”, säger Paalatie.

Paalatie konstaterar vidare att det är en central och viktig fråga att få tillstånd från samhället. Det inkluderar också ifrågasättande, invändning och kritik. Hon säger att ett socialt godkännande inte nödvändigtvis betyder att alla är överens eller att projektet inte möter något motstånd. Istället innebär det att göra välmotiverade och genomtänkta val och beslut.

”Ju mer allmän diskussionen är, desto enklare är det att motivera projekt med fakta, till exempel att bekämpa klimatförändringar, skapa jobb och generera skatteintäkter. Men ju närmare vi kommer någons personliga svampplockningsskog eller sommarstuga, desto mer betonas den känslomässiga sidan. Det här är förståeligt men det utgör också en utmaning”, tillägger Panu Rahikka, verkställande direktör för Fimpec Consulting.

Vikten av forskning och interaktion

I sin strävan efter samhällelig acceptans lyfter Paalatie fram två aspekter som Finlands Vindkraftsförening kontinuerligt arbetar med. Den ena är att sprida forskningsbaserad information och den andra är att ge stöd vid mötet med lokala invånare.

”Det är mycket viktigt att dela information baserad på undersökta fakta och förklara resultaten. Felaktig information orsakar ofta ogrundade rädslor, och vi tror att vetenskaplig kunskap är lösningen på det här. Det är lika viktigt hur man bemöter människor och hur förtroende byggs upp. Det blir på ett personligt plan, för i slutändan handlar det om att en person på kommunkontoret eller hos markägaren förklarar och förhandlar om projektet”, säger Paalatie.

Diskussionen väcker också intressanta reflektioner om huruvida det skulle främja acceptansen om lokalbefolkningen erbjöds möjligheten att bli delägare i ett bolag som investerar i vindkraft, så att projektet skulle uppfattas som ännu mer gemensamt. Exempel på sådana metoder finns i Nederländerna, Danmark och Tyskland.

Paalatie välkomnar sådana lösningar, men påpekar att i Finland är fördelarna med vindkraftsinvesteringar redan utbredda i närmiljön. Markägarersättningar betalas inte bara till markägaren där turbinen står, utan förmånen fördelas ännu bredare genom fastighetsskatten.

”Fastighetsskatten har ökat motivationen hos kommunerna att ägna sig åt planläggning. På så sätt fördelas också vinsterna från vindkraftsparken genom kommunens demokratiska processer, vilket är positivt”, konstaterar hon.

Vindkraftsboomen fortsätter

Podcasten fokuserar inte bara på vindkraftens samhälleliga acceptans, utan också på vindkraftens framtidsutsikter. Under de senaste två åren har ny vindkraft byggts i Finland i rekordfart, och Paalatie och Rahikka tror att den här utvecklingen fortsätter även i framtiden. Finland är en attraktiv global marknad för vindkraft, som lockar investerare tack vare sina glesbefolkade områden och långa kustlinje som erbjuder möjligheter, samt stabil miljö och transparent reglering.

Jukka Ruusunen, avgående verkställande direktör för Fingrid, konstaterade redan för några år sedan att det nya normala är 1 000 MW ny vindkraftskapacitet per år. Vi har till och med överträffat det ibland på senare tid, men jag tror att åtminstone den här utvecklingsnivån kommer att fortsätta under det här decenniet. Även om det på senare tid har varit en lugn period när det gäller nya investeringsbeslut, sker mycket utveckling under ytan. Därför tror jag att det blir fortsatt byggande”, konstaterar Paalatie.

”Nu tar vi en paus och letar efter ny efterfrågan på slutmarknaden. Trenden går dock mot ökad konsumtion. Det handlar inte bara om den mycket omdiskuterade elektrifieringen av transporter, utan också om elektrifieringen av energiproduktion, industri och väteekonomins genombrott, vilket kommer att öka efterfrågan på el i framtiden”, förklarar Rahikka.

Podcastsidan ”Kumppanit” (på finska)

Läs dessa härnäst