Kan väte bli den nya hörnstenen i den finländska ekonomin?
I det tredje avsnittet av podcasten ”Kumppanit” diskuterade Herkko Plit från P2X Solutions, Kreetta Manninen från Fimpec Consulting och Maiju Hirvikallio det brännande ämnet väteekonomi. I den här ögonöppnande diskussionen går de igenom de enorma möjligheter som väte erbjuder och de förutsättningar som behövs för att väteekonomin ska slå igenom i stor skala.
Det här är en sammanfattning av det tredje avsnittet av Fimpecs podcast ”Kumppanit”. Maiju Hirvikallio, marknads- och kommunikationsdirektör på Fimpec, är värd för podcasten ”Kumppanit”. Man kan lyssna på podcasten på finska på Spotify.
”Väteekonomin kan ge Finland investeringar på tiotals miljarder euro och skapa upp till hundratusentals arbetsplatser på lång sikt. Det kan bli den nya ekonomiska hörnstenen i vårt land.” Den här bedömningen gör Herkko Plit i Fimpecs podcast ”Kumppanit”. Herkko Plit är djupt insatt i väteekonomi och grundare av P2X Solutions, som för närvarande bygger Finlands första produktionsanläggningen för grönt väte och syntetisk metan i industriell skala i Harjavalta.
För närvarande handlar väteekonomin i första hand om potential, eftersom investeringsbeslut ännu inte har fattats i stor omfattning i Finland, även om det finns många investeringsplaner. Plit är dock övertygad om att väteekonomin oundvikligen är på väg. Vätets styrka ligger i dess utsläppsfria natur och mångsidighet, med tillämpningsområden som sträcker sig från industri till transporter och från gödningsmedel till matlagning.
”Vi har ännu ingen marknad för grönt väte i Finland. Den håller fortfarande på att skapas, liksom efterfrågan på gröna väteprodukter och vidareförädlade produkter som är väsentliga för väteekonomin. Det är dock viktigt att alla förstår att väteekonomin är viktig och nödvändig. Utan en utbredd ibruktagning av väte kommer vi inte att kunna uppnå de mål som klimatförändringarna kräver av oss, nämligen att stoppa den globala uppvärmningen. Väte kommer att spela en stor roll på grund av det här. Väteekonomin kommer att växa fram, och frågan är bara hur lång tid det kommer att ta innan den växer fram i större skala. ”
”Jag ser att väteekonomin erbjuder en enorm potential och att det är ett av de viktiga sätten att göra vårt samhälle mer hållbart i Finland. Nu måste alla tro på den här förändringen och börja göra den. Det är så vi kommer att få det att lyckas”, säger Plit.
Önskan om en väteekonomi är stark i både Finland och EU
Plit är inte ensam om sina åsikter. Viljan att främja väteekonomin finns både på EU-nivå och på finländsk nivå. Kreetta Manninen, chef för Green Transition & Sustainability på Fimpec Consulting, påminner om att EU:s mål är att en femtedel av den slutliga energiförbrukningen år 2050 ska vara vätederivat eller väterelaterade produkter, men ännu högre uppskattningar har lagts fram. Finland har å sin sida uttryckt sin önskan att producera över 10 procent av den europeiska vätgasproduktionen, vilket är en viktig signal enligt Plit, och driver fossilfria investeringar. Han säger att intresset är stort även bland företagen.
”Det finns mer än 80 företag i vätgasklustret, och finländska företag har allmänt insett att väteekonomin är en viktig faktor att vara involverad i. I verkligheten finns det väldigt få investeringar för tillfället. Nu väntar vi på beslut för att driva investeringsintentionen framåt och förvandla den till en investeringsboom.”
Att komma igång med investeringar med rätt reglering
Plit betonar att det här är en avgörande tidpunkt om vi vill ta tillvara den potential som väteekonomin erbjuder i Finland. För att få fart på investeringarna och påskynda utvecklingen behövs också statliga åtgärder och rätt typ av reglering.
”Politiska beslutsfattare måste se till att det finns förutsättningar för marknadstillväxt. Det har förts många diskussioner om hur staten ska stödja väteekonomin och hur mycket stöd som ska ges till investeringar. I det avseendet ligger vi efter resten av världen. I USA möjliggör Inflation Reduction Act stöd. Å andra sidan har EU reagerat genom att lätta på den nationella stödpolitiken, vilket har lett till att länder som Tyskland och Frankrike har gett miljarder i stöd till sina egna projekt.”
Finland kan inte göra detsamma, men enligt Plit kan vi vidta åtgärder som skapar efterfrågan. Det innebär att införa regler som tvingar fram användning av väte eller syntetiska bränslen. Han nämner till exempel mekanismer som bränsledistributionsskyldigheter eller upphandlingsstöd för vätgasfordon i transporter.
”I det avseendet har politikerna en chans att bevisa sig själva. Vi har fyra jokrar i Finland som stödjer väteekonomin, nämligen billig vindel med europeiska mått mätt, mycket biobaserad koldioxid som behövs för att tillverka syntetiska bränslen, rent vatten och ett stabilt elnät.”
”Om vi inte förstör den här utgångspunkten, utan får investeringar att gå framåt, skulle vi kunna ha en vätgasproduktion på sex till tio gigawatt år 2030. Det skulle innebära investeringar på flera tiotals miljarder euro och, om inte exakt 100 000 arbetsplatser, så inte långt från den siffran. Det skulle säkert spela en viktig roll för att vända Finlands skuldsättning och utmanande ekonomiska situation. På sätt och vis skulle väteekonomin kunna bli den nya hörnstenen i Finlands ekonomi.
Plit tar också upp ännu en sak som regeringen bör uppmärksamma, vilket är tillstånd som borde behandlas på ett förnuftigt sätt.
”Processen borde göras enklare. Lyckligtvis har den nuvarande regeringen tagit ställning i den här frågan, som syftar till att ge tillstånd på en enda plats och påskynda det. Det är en nyckelfaktor Jag har stött på de här sakerna konkret som pionjär när jag tagit Harjavalta-fabriksprojektet framåt.”
Nu är det dags att ta steget in i väteekonomin
Plit menar att när det gäller grönt väte kommer utbudet att skapa efterfrågan, så länge förutsättningarna finns. Här spelar reglering en avgörande roll, eftersom rena energiprodukter för den gröna omställningen till en början är dyrare än sina fossila motsvarigheter.
”För mig handlar det inte om att betala extra, men jag ser att de företag som går med i väteekonomin nu kommer att bli framtidens vinnare. Regleringen kommer att utvecklas på ett sätt som begränsar möjligheterna att använda fossila produkter och till och med helt utesluter dem. Det betyder att efterfrågan någon gång kommer att nå den punkt där den överstiger utbudet. Då kommer de som har gått in i den här nystartade verksamheten att bli vinnare.
Viljan att skapa en finländsk vätemarknad gjorde Plit till vätepionjär i Finland
Herkko Plit, som har haft olika befattningar på TVO, Fortum, Arbets- och näringsministeriet, EU-kommissionen och Baltic Connector Oy, avslöjar också vad som motiverade honom att bana väg för väteekonomin i Finland.
”Det finns alltid ett behov av pionjärer. Min bakgrund var att jag ville vara med och skapa en finländsk vätemarknad. Och det finns ingen marknad om det inte finns någon produktion. Vi löser det här kyckling-och-ägg-problemet på vårt eget sätt på P2X”, konstaterar han.
Podcastsidan ”Kumppanit” (på finska)