Vindkraften och deras biprodukter erbjuder Finland möjligheter i miljardklassen

Tuomas Candelin-Palmqvist, grundare av och styrelseordförande för Myrsky Energia Oy, är en pionjär inom finländsk vindkraft. Hans visionära tankar om möjligheterna med ren energi och dess vidareförädlingar, såsom väte, är värda att lyssna på. I podcasten ”Kumppanit” delar han med sig av sina åsikter tillsammans med Jussi-Pekka Kuivala, chef för energikonsultation på Fimpec, och Maiju Hirvikallio, som är värd för podcasten.

Det här är en sammanfattning av det sjätte avsnittet av Fimpecs podcast ”Kumppanit”. Maiju Hirvikallio, marknads- och kommunikationsdirektör på Fimpec, är värd för podcasten ”Kumppanit”. Man kan lyssna på podcasten på finska på Spotify.

”Jag ser, tänker och drömmer om att Finland ska bli ett energiland, det vill säga en stor producent av ren energi, samtidigt som vi skapar en cirkulär ekonomi genom vår expertis, där (energi)råvaror förädlas till produkter som exempelvis väte. Jag vill stimulera den här idén, eftersom det är meningslöst att gå emot tåget för grön omställning. Det rör sig, det går framåt och vi kan ge det mer fart med konkreta åtgärder. Och här i Finland har vi utmärkta förutsättningar att ansluta oss tack vare vårt nordliga läge”, sammanfattar Tuomas Candelin-Palmqvist diskussionen i podcasten ”Kumppanit”.

”Det är viktigt att betona betydelsen av hela värdekedjan, så att vi kan maximera fördelarna med de möjligheter som finns. Finland ska inte bara fokusera på att producera energi utan också på att omvandla den till väte och vidare till X-produkter. Det finns en stor potential i att skapa en genuin Power-to-X-ekonomi i Finland. Allt som behövs nu är mod, innovationer, gemensam projektutveckling, samarbete och så många vidareförädlingar som möjligt”, tillägger Jussi-Pekka Kuivala.

Finland har alla förutsättningar för att dra nytta av den gröna omställningen

Candelin-Palmqvist och Kuivala nöjer sig inte med att bara måla upp lovande framtidsbilder. De lyfter fram flera anledningar till varför Finland har utmärkta möjligheter att dra nytta av den gröna revolutionen om vi bara griper dem.

”Ur vindkraftsperspektiv är vårt nordliga läge utmärkt. Jordens lutning genererar temperaturvariationer i nordliga regioner, vilket i sin tur skapar tryckskillnader. Enligt fysikens lagar tenderar de här att balansera, vilket resulterar i luftströmmar eller vind. Det här sker inte överallt, och därför är förhållandena här exceptionellt bra”, förklarar Candelin-Palmqvist.

Finlands styrka ligger också i dess stora landyta jämfört med befolkningen, så det finns gott om utrymme för vindkraft. Enligt Candelin-Palmqvist finns här också den kompetens som behövs för att utveckla tillämpningar för grön energi.

”Tack vare vårt utbildningssystem och höga kompetens är våra möjligheter oerhört betydande när det gäller att förädla den här (energi)råvaran. Väte är ett exempel på det här.”

Djärvt och brett tänkande behövs

I diskussionen tar Kuivala upp en studie från Villmanstrand–Lahtis tekniska universitet (LUT) som pekar på att Finland skulle kunna bygga mycket mer vindkraft än vad det har i dag. Vindkraftsproduktionen skulle åtminstone kunna tredubblas, och de mest ambitiösa uppskattningarna av potentialen är till och med över 1 000 TWh per år. Candelin-Palmqvist säger att de här möjligheterna är värda att diskutera.

”Vi lönar sig inte att sätta krokben för oss själva som samhälle genom att tänka för smått. Låt oss tänka djärvt och brett istället. Vindkraften är bara en del av paletten av ren energi, men djärva och teoretiska bedömningar av dess möjligheter är viktiga ur ett vidareförädlingsperspektiv. Att producera grönt väte kräver till exempel en enorm mängd ren energi.”

”I ett nötskal tror vi ofta att tur eller möjlighet finns någon annanstans, inte här. Borde vi inte vara djärva nu och använda våra möjligheter och tro att lyckan finns här?” frågar han.

Candelin-Palmqvist påminner också om att Finland på grund av den gröna omställningen nu har möjlighet att gå in i energibranschen, vilket inte var möjligt tidigare. Betydelsen av den här möjligheten understryks av det faktum att det är världens största affär, vars omfattning inte nödvändigtvis förstås här.

”Inom energibranschen pratar vi om miljarder direkt. Det är helt andra volymer än vad Finland är van vid. Det är en fråga om attityd – vill vi gå med i en sådan verksamhet som praktiskt taget kan ge betydande samhällsvinster?”

Vindkraft och väteekonomi går hand i hand

Debatten återkommer gång på gång till den nära kopplingen mellan vindkraft och väteekonomi. Candelin-Palmqvist konstaterar att den ena inte kan existera utan den andra.

”Att producera väte kräver en enorm mängd energi. Det vill säga, väte skapas inte utan mycket energi. Det måste finnas mycket råvara för att förädla den till en produkt”, förklarar han.

Investeringar relaterade till väteekonomin har ännu inte tagit fart i någon större utsträckning i Finland. Enligt Candelin-Palmqvist finns det olösta frågor, framför allt i regelverket, Som skapar osäkerhet ur ett investeringsperspektiv. Men även här ser han attityden som den största utmaningen.

”Vi måste förstå i Finland att vi verkligen kan vara bäst i världen. Vi får inte bli för ödmjuka så att vi inte går miste om vår tur. Den här möjligheten är enorm.”

Kuivala påminner oss också om vikten av helheten. Han uppskattar att vindkraften och väteekonomin hittills har utvecklats åt olika håll. Det som behövs nu är gemensam projektutveckling. Candelin-Palmqvist håller med och noterar att det skett en betydande förändring i det här avseendet.

”Tidigare betraktades projekt för grön omställning som enskilda investeringar. Nu finns det en vilja att tänka på de här sakerna tillsammans, och samma investerare är allt mer involverade i produktions-, konsumtions- och användningsprojekt, just för att samordningen är enklare i det skedet.”

Candelin-Palmqvist är inte orolig för Finlands attraktionskraft som investeringsdestination. Enkelt uttryckt säger han att pengarna går dit där de kan användas på bästa sätt. Det innebär att erbjuda tillförlitlighet, trovärdighet, en lämplig risknivå och lönsamma investeringar.

”Ur den synvinkeln är jag inte rädd att pengar inte kommer att hitta Finland. Det viktigaste för oss är att fundera på vad vi vill, om vi vill vara en del av en sådan energiekonomi? För att nå dit måste vi djärvt gå med. Om vi börjar tvivla på om Finland är rätt plats för att producera och vidareförädlaren energi, kan tveksamheten leda till att pengarna går någon annanstans. Vi behöver modet att tänka att den platsen är här.”

Podcastsidan ”Kumppanit” (på finska)

Läs dessa härnäst