Arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma
Lokalitetsbyggnad Katajanokan Laituri
Om projektet
Katajanokan Laituri, som beställdes av arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma, är en modern lokalitetsbyggnad som ligger centralt vid havet i stadsdelen Skatudden i Helsingfors. Objektet har cirka 16 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Huvudhyresgäst är Stora Enso, men byggnaden kommer också att inrymma ett Sokos-hotell, företagskontor och offentliga utrymmen.
Målet med projektet var att bygga en högklassig och klimatmedveten lokalitetsbyggnad, vilket återspeglas i träbyggnadens materialval, design och mångsidighet. Hela designprocessen skedde i en 3D-miljö, och modelleringen var exceptionellt noggrann ända ner till detaljnivå. Förutom designområdena har även leverantörer av trä- och stålkonstruktioner, fogstagslösningar, fasader, väderskydd och parkeringsrobotar modellerat sina delar.
Objektet vann publikens röster och fick ett hedersomnämnande i tävlingen Tekla BIM Awards Suomi 2024. Tävlingen ordnas årligen och belönar byggprojekt som använder modellbaserad information på bästa sätt.
Fimpecs roll i projektet
Fimpec spelade en viktig roll som projektets BIM-samordnare. I uppgiften ingick att fastställa gemensamma spelregler för projektet när det gäller byggnadsinformationsmodellering (BIM) och se till att de här reglerna följs, fastställa informationsinnehållet i BIM och projektsamordning samt genomföra kollisionsanalyser av de modeller som tagits fram av designerna och gå igenom dem med designteamet.
BIM är en digital tredimensionell modell som innehåller all information som behövs i ett byggprojekt under hela dess livscykel. Modellen kan användas för att visualisera en byggnads yttre och inre form redan i designfasen, vilket hjälper till att identifiera potentiella risker och problem i ett tidigt skede av projektet. BIM hjälper också till att optimera byggnadens kostnader och tidsplaner genom att möjliggöra exakt planering och korrekta kostnadsuppskattningar.
SOM NÄMNDES
BIM-samordnarens viktiga roll
”BIM-samordnarens arbete säkerställer att designernas planer är mer kompatibla med varandra, vilket i sin tur underlättar chefsdesignerns arbete. Det här ger också ett mervärde, eftersom det är möjligt att uppnå kostnadsbesparingar genom att korrigera konflikter tidigt i projektet”, säger Nikolaos Avanidis, BIM-chef på Fimpec, som arbetade som BIM-samordnare i Katajanokan Laituri- projektet.
Han fortsätter med att säga att Katajanokan Laituri var ett mycket intressant projekt med lämpliga utmaningar. Utmaningarna berodde bland annat på byggnadens form och på de material som användes. I projektet betonades också vikten av ett effektivt samarbete och att alla gör sitt arbete korrekt och i tid.
”Vår breda expertis och erfarenhet av mer än 400 BIM-projekt hjälpte oss att slutföra uppgiften. Personligen upplevde jag också att det var en fördel att jag har lång erfarenhet inom byggbranschen i olika roller som designer, byggplatschef och samordnare. Det hjälper dig att se och förstå saker och ting.”
PROJEKTET I SIFFROR
Bruttoarea cirka
22 500
bruttokvadratmeter
I byggnadsmodellen
20 988
sammansättning
Byggnadens livslängd
100
år
Har du frågor?
Kontakta oss
Johan Appelqvist
Affärsdirektör, industri
PROJEKTLEDNINGSTJÄNSTER
+358 50 466 0907