Känner du av effekterna av tidigare års kostnadsökningar i ditt projekt
Byggkostnaderna har ökat dramatiskt sedan 2021, men effekterna av ökningen på enskilda byggprojekt har varit svåra att förutse. Johan Appelqvist, operativ chef på Fimpec, skriver att det nu finns en lösning på det här problemet och konfliktkällan, eftersom Fimpec kan erbjuda de olika parterna i ett byggprojekt tillförlitlig och objektiv information om hur kostnadsökningarna påverkar just deras projekt.
Byggbranschen har upplevt en hel del turbulens de senaste åren. I synnerhet materialkostnaderna har ökat på ett helt oförutsägbart sätt sedan början av 2021, vilket ofta har lett till att byggprojekt överskridit budgeten, ibland till och med avsevärt. Riskerna med situationen blir nu allt tydligare, eftersom många projekt vars planer och budgetar utarbetades innan prisökningen nu närmar sig slutförandet – samtidigt som man börjat strida om orsakerna till att budgeten överskreds.
För att nå enighet mellan parterna i den här typen av situation, behöver man korrekta och konkreta uppgifter som grund. Byggkostnadsindexet speglar förändringar på en generell nivå, men med tanke på att det grundar sig på medelvärden ger det inte korrekt information om enskilda byggprojekt. Byggprojekt skiljer sig mycket från varandra, både vad gäller det material som använts och arbetsmetoder.
Dessutom har prisutvecklingen de senaste åren varit mycket exceptionell. Prisvariationerna har varit mycket snabba och priserna på olika byggmaterial har förändrats i olika takt. Skillnader på en vecka och till och med en dag vid köp av enskilda byggmaterial kan ha resulterat i stora variationer i kostnaderna, vilket gör det ännu svårare att avgöra orsakerna bakom en kostnadsökning.
I sådana situationer kämpar ofta byggherren och byggentreprenören för att komma överens om orsakerna till kostnadsökningen. Fimpec erbjuder en tillförlitlig och objektiv databaserad lösning på det här problemet. Vi har nämligen utvecklat en metod för att hitta och presentera orsakerna till kostnadsökningen genom att snabbt och kostnadseffektivt granska och analysera projektets finansiella transaktioner och andra datamassor.
Vi bryter ner projektet i detaljerade delar, analyserar data och ger en tillförlitlig och objektiv redovisning av orsakerna till de ökade kostnaderna
Fastställandet av orsakerna till de ökade kostnaderna börjar med en analys av projektets finansiella transaktioner. Analysen omfattar hela projektet, från anbudet till den slutliga kalkylen. När vi jämför data med prisförändringar på marknaden, kan vi ta fram oberoende och tillförlitlig information om hur prisförändringen har påverkat det aktuella projektet specifikt.
I vår analys utnyttjar vi våra experters specialkompetens inom upphandling, kostnadsstyrning och hantering av projektinformation och använder avancerade metoder för att påskynda och delvis automatisera utredningsarbetet. På så sätt kan vi snabbt och kostnadseffektivt ta fram en matematisk, grundlig och oberoende rapport åt de olika parterna i ett byggprojekt.
På så sätt kan vi erbjuda information om och förståelse för vad som faktiskt har hänt i projektet till en liten kostnad. Det här lägger grunden för ömsesidig förståelse, underlättar medling och hjälper till att undvika ofta kostsamma processer. Det är en möjlighet värd att ta vara på.
Så här fungerar tjänsten
En tvist om de slutliga kostnaderna för ett byggprojekt illustreras genom ett konkret exempel. Våren 2023 bad en byggentreprenör oss att utreda kostnadsökningen i ett byggprojekt för en småskalig produktionsanläggning. Anbudet på projektet hade lämnats hösten 2020, då kostnadsförändringar i byggbranschen varit praktiskt taget obefintliga under de två föregående åren. Man slöt en överenskommelse om projektet i början av 2021, då även priserna justerades utifrån det rådande läget. Parterna kunde inte ha förutsett de kraftiga prisökningar som väntade.
När byggarbetet slutfördes hösten 2022 hade budgeten överskridits med ett betydande belopp, vilket ledde till att entreprenören och beställaren inledde prisförhandlingar. Beställaren förstod naturligtvis situationen och uppskattade kostnadsökningen till 4 procent och föreslog att båda parter skulle täcka hälften var. Entreprenören var dock inte nöjd med förslaget och bedömde att den faktiska kostnadsökningen var mycket större. Det fanns dock inga entydiga siffror som stödde den här uppfattningen, så entreprenören frågade om vi kunde bringa lite klarhet i frågan.
Analysen visade att visade att byggkostnadsökningen i det här projektet i själva verket var cirka 11 procent. Den stora skillnaden i siffrorna berodde på typen av byggprojekt och tidpunkten för upphandlingarna. Just det här projektet krävde mycket mer stål och betong än genomsnittet, och framför allt stålpriset steg kraftigt vid upphandlingstillfället. Effekten av det här på kostnadsökningen var alltså mycket större än vad man kunnat uppskatta utifrån de genomsnittliga siffrorna.
Beställaren och entreprenören kunde fortsätta sin dialog utrustad med faktiska data som de fått genom vår analys – vilket är det vanliga resultatet. 80 procent av våra expertutlåtanden leder till förlikning.
Författaren Johan Appelqvist är Fimpecs operativa chef med ansvar för kostnadshantering. Appelqvist har 18 års erfarenhet av projektkostnadshantering och har under de senaste fem åren agerat som sakkunnig i 15 avtalstvister.
Tilläggsinformation
Johan Appelqvist
Affärsdirektör, industri
PROJEKTLEDNINGSTJÄNSTER
+358 50 466 0907