Fimpec erbjuder Enefit Green heltäckande tjänster för att bygga en vindkraftspark

Enefit Greens första vindkraftspark i Finland byggs i Tolpanvaara, Pudasjärvi. Fimpecs ansvarar för Owner’s Engineering-uppdragen i projektet.

Enefit Green är en estnisk producent av förnybar energi och bygger för närvarande sin första vindkraftspark i Finland i Tolpanvaara, Pudasjärvi. De 13 vindkraftverk som ska resas i området kommer årligen att producera upp till 76 GWh grön el per år. Byggarbetet, som inleddes i februari 2022, har kommit så långt att uppförandet av vindkraftverken kommer att påbörjas under våren 2023. Enligt planerna ska vindkraftsparken börja producera el 2024.

”Projektet har gått enligt planerna och tidtabellen. En faktor som gynnade projektet var att alla parter är rutinerade aktörer inom vindkraftssektorn”, säger Heikki Karjalainen, operativ direktör och som leder projektet från Fimpecs sida.

Fimpec ansvarar för Owner’s Engineering-uppdragen samt för arbetsledning och övervakning i installationsfasen.

Enefit Green är Eesti Energias dotterbolag för förnybar energi, med 22 vindkraftsparker och 38 solkraftsparker i Estland, Lettland, Litauen och Polen. I Finland är den officiella ägaren av Tolpanvaara vindkraftspark Tolpanvaara Wind Farm Oy, Enefit Greens finländska dotterbolag.

Enefit Green använder Fimpecs Owner’s Engineering-tjänst för byggandet av Tolpanvaara vindkraftspark. I projektet ansvarar Fimpec bland annat för kontakter med myndigheter, information, kommunikation med intressentgrupper, granskning av planer, uppföljning av tidtabeller, kostnadshantering, rapportering, övervakning av byggarbetsplatsen och säkerhetssamordning.

Allt eftersom projektet fortskrider kommer arbetsuppgifterna i installationsskedet dessutom att innefatta övervakning av byggplatsen och säkerhetssamordning. När vindparken är klar kommer Fimpec fortfarande att ansvara för övervakningsuppdragen under garantitiden.

”Vi tar med oss vår breda erfarenhet och kunskap om vindkraftsprojekt, infrastrukturbyggande och projektgenomförande till projektet. Man kan säga att vårt arbete fokuserar på säkerhet, kvalitetskontroll och tidsplanering. Fimpecs kännedom om internationella projekt är också en tillgång, eftersom det hjälper oss att förstå olika sätt att arbeta, och vid behov kan vi hjälpa utländska aktörer att förstå och följa finländska byggregler”, säger Karjalainen.

Att kunna leda helheten är avgörande i vind-, sol- och vätgasprojekt

Tolpanvaara i Pudasjärvi är ett av många vindkraftsprojekt som Fimpec deltar i eller har deltagit i. Dessutom deltar företaget i flera vätgas- och solkraftsprojekt. Affärsdirektör Jorma Paananen berättar att Fimpec har stor erfarenhet av och kunskap om förberedelse, tidsplanering, upphandling och verksamhet på arbetsplatsen i projekt som de här. Han menar att det här ger företaget goda möjligheter att svara på marknadens behov.

”Trenden inom vind-, sol- och vätgasprojekt är att projektägare i allt högre grad vill köpa tjänster relaterade till förberedelse, projektering, upphandling, byggande och övervakning från en enda leverantör. Eftersom vi kan hantera projektens hela livscykel kan vi svara på de här behoven och erbjuda tjänsterna från en enda källa. Utöver det kan vi erbjuda expert- och ingenjörstjänster till den här branschen.”

”Vårt mångsidiga kunnande hjälper oss också att hantera helheten, vilket i sin tur är en förutsättning för att hålla tidtabellen och budgeten. Ur kundens synvinkel är det mest fördelaktigt om vi kan bidra med vår expertis till projektet i ett tidigt skede och hjälpa dem att fatta bra beslut och även se eventuella risker i god tid”, påpekar Paananen.

Tilläggsinformation

Jorma Paananen

Affärsdirektör, infrastruktur och ren energi

PROJEKTLEDNINGSTJÄNSTER

jorma.paananen@fimpec.com

+358 400 347 373

Läs dessa härnäst