VTT / Carbonaide Oy
Pilotanläggning för tillverkning av koldioxidnegativ betong med Carbonaide-tekniken
Om projektet
Betongtillverkning står för cirka åtta procent av de globala koldioxidutsläppen och det finns ett ökande intresse bland företag i branschen att minska utsläppen. Därför har Carbonaide, en teknik för att tillverkat koldioxidnegativ betong som utvecklats vid VTT, väckt stort intresse. Lösningen bygger på en effektiv karbonatiseringsmetod som binder koldioxid till betongblock med hjälp av ett automatiserat system vid atmosfärstryck.
Carbonaide-metoden testades under 2022 i samband med Rakennusbetoni ja Elementti Oy:s tillverkning i Hollola med en pilotanläggning som byggts i två industricontainrar.
Sedan pilotförsöken 2022 har utvecklingen av Carbonaide-metoden fortsatt baserat på lärdomarna. Ett nystartat företag fortsätter nu arbetet med att kommersialisera tekniken, med stöd från affärsinkubatorn VTT LaunchPad.
Fimpecs roll
Fimpec deltog i projekteringen och genomförandet av pilotanläggningen för metoden som utvecklats vid VTT (Finlands teknologiska forskningscentral). Samarbetet fortsätter med ett nystartat företag som utvecklar tekniken ytterligare. Tapio Vehmas, som ledde Carbonaide-teamet på VTT och som fortsätter att arbeta för det nystartade företaget, berättar att Fimpec spelade en viktig roll i projekteringen och driftsättningen av pilotanläggningen.
”När projektet gick vidare till pilotfasen skickade jag förfrågningar till ingenjörsföretag angående genomförandet av anläggningen. Fimpec kontaktade oss, samarbetet inleddes och vi började tillsammans utarbeta hur pilotanläggningen skulle genomföras, med utgångspunkt från mina första skisser. Senare konkurrensutsatte Fimpec även underleverantörerna och hjälpte oss att budgetera och bygga pilotanläggningen”, säger han.
SOM NÄMNDES
Mot kommersialisering
”Tekniken har visat sig effektiv och ekonomiskt lönsam. Målet är att priset på koldioxidbindande betong ska vara detsamma eller till och med billigare än befintliga betongprodukter. Detaljerna i lösningen har blivit tydligare och vi har flyttat teknikens fokus bort från material och utvecklat processen från en kommersiell synvinkel. Tack vare de här förändringarna är metoden nu mer skalbar”, säger Vehmas.
Förutom betongprodukter har lösningen potentiella marknader inom handel med utsläppsrätter för koldioxid. Till det framväxande företagets affärsidé ingår också att ta emot koldioxid från plattformar för handel med utsläppsrätter och använda den till förmån för tekniken. På så sätt erbjuder bindning av koldioxid företaget ytterligare en marknad.
”Ur vår synvinkel var det ett mycket intressant projekt som vi ville vara en del av. Det är spännande att vara med och möjliggöra utvecklingen av ny teknik som kan bidra till att minska koldioxidutsläppen globalt och mildra klimatförändringarna”, säger Tomi Vainio, operativ direktör på Fimpec.