Fimpec runt om i världen, del 2: Installationsledare Esa Mäntykenttä, Chile
Denna artikelserie presenterar Fimpecs kunniga personal världen över. Seriens andra del presenterar vardagen för en av våra medarbetare som åkt på utlandsuppdrag från Finland till Chile. Esa Mäntykenttä berättar om sitt jobb som installationsledare på ett internationellt fabriksbygge och om sina tankar kring utlandsuppdrag.
Esa Mäntykenttä jobbar som installationsledare på Fimpec och är för närvarande utstationerad i Chile. Han har arbetat utomlands flera gånger under sin karriär som installationsledare i olika typer av fabriksprojekt. Totalt har han närmare 15 års erfarenhet av arbete i olika länder. Just nu deltar Esa i Fimpecs MAPA-projekt (MAPA står för Modernización y Ampliación de Planta Arauco, det vill säga modernisering och utbyggnad av bruket i Arauco). Projektet inkluderar byggnation av ett nytt massabruk i Chile. Esa kom till Fimpec från Etteplan 2020 särskilt för att arbeta med detta chilenska projekt.
”När min chef 2006 frågade mig för första gången om jag vill jobba utomlands svarade jag ’det är klart jag vill’ innan jag ens frågade vart någonstans jag skulle. Då var jobbet i Brasilien, och på den tiden hade jag aldrig varit längre bort än till Sverige, men jag tog gärna emot möjligheten”, berättar Esa. Hans första utlandsuppdrag var ett torkmaskinsprojekt. Det var viljan att uppleva nya saker och se hur man arbetar i andra länder som lockade honom att ta emot uppdraget.
Därefter har det varit variationen som fått honom att tacka ja till utlandsprojekt gång efter gång. ”Att jobba på en byggarbetsplats är en värld för sig, då man är på plats så gott som hela tiden. Vardagen kan tidvis vara hektisk och ofta vet man inte på morgonen vad dagen har att erbjuda. Planerna kan förändras med kort varsel och särskilt som installationsledare är uppgifterna för dagen aldrig helt spikade. Det blir inte tråkigt i alla fall!”
Uppdrag i tio länder
Listan över länder där Esa arbetat är lång: Förutom Finland har han jobbat i Brasilien, Australien, Sverige, Frankrike, Polen, Tjeckien, Danmark, Portugal och nu Chile.
Vardagen i Chile kretsar främst kring jobbet, och även resan till och från jobbet tar sin tid. ”Det tar ungefär en timme för mig att komma till jobbet varje morgon, så det gäller att gå upp tidigt. Hemvägen på kvällen kan som värst ta två timmar, så jag kommer hem rätt sent. På byggplatsen börjar vi dagen med ett morgonmöte med driftsättningsteamet innan vi tar itu med jobbet på var sitt håll. Min roll är ”adviser”, vilket betyder att jag hjälper kunden. Mitt jobb är att lösa problem, reda ut saker och söka information”, beskriver Esa.
För att balansera sina långa arbetsdagar och återhämta sig gillar Esa att vara ute i naturen. Tidigare har han haft sin familj med sig utomlands, men på grund av pandemin har de nu för första gången stannat hemma i Finland.
”Om kvällarna hinner jag inte med så mycket, men på helgerna brukar jag ta långa promenader. Det finns gamla skogar med vackra sjöar i närheten. Ute i skogen får man tid för sina tankar och kan återhämta sig från jobbet. Här i Chile är det så tryggt att det inte är något problem att vandra omkring för sig själv. Så är det inte i alla länder. På tidigare utlandsuppdrag, då jag haft familjen med mig har vi rest runt och gjort mer på fritiden”, berättar Esa.
Varje projekt och land är unikt
Projektarbete i tio olika länder har gett Esa möjlighet att uppleva många olika sätt att arbeta. Han menar att inget projekt är det andra likt eftersom kunderna och entreprenörerna som deltar gör varje projekt unikt.
”Som installationsledare har jag alltid arbetat med soda- och biomassapannor (BFB/CFB), och själva processerna är vanligen rätt snarlika. Däremot är det alltid nya kunder och entreprenörer, och där kan skillnaderna vara stora i olika länder. Varje land har sin egen arbetskultur och sina egna arbetsmetoder, så varje projekt börjar med att lära sig arbetssättet och kundens förväntningar. För mig är det inget problem, bara en del av jobbet och samtidigt en möjlighet att lära mig saker jag kan ha nytta av i nästa projekt. Här i Chile gör man till exempel många saker på samma sätt som i Brasilien”, förklarar Esa.
Förutom kännedom av olika arbetsmetoder är kunskap om maskiner och anläggningar avgörande i Esas jobb. Enligt honom kan särskilt driftsättningsfasen ha vissa utmaningar där dessa kunskaper spelar en stor roll.
Ofta inkluderar projektet ett stort antal anläggningar som kräver specifika mätningar. Att känna till rätt inställningar för varje maskin är därför viktigt, gör man inte det måste man vara bra på att söka information. Kunskaper från tidigare projekt är alltid värdefulla och Esa gillar att lära sig om nya maskiner, för då vet han hur han ska gå till väga om de finns med i nästa projekt.
Esas långa erfarenhet har gett honom en känsla av lugn och säkerhet. ”Situationerna kan vara hektiska på byggplatsen och ibland kan känslorna svalla, men jag vet av erfarenhet att det gäller att hålla huvudet kallt och inte stressa. Jag vet att allt går bra bara man tar det lugnt och att känna till processen gör mig mer självsäker i arbetet.”
”Våga pröva, jag har aldrig ångrat mig!”
Esas breda erfarenhet av internationella projekt betyder att han sannolikt kommer att bli ombedd att jobba utomlands igen. Det finns gott om internationella projekt och nya jobb som väntar. Esa kommer gärna att jobba utomlands igen om möjligheten dyker upp. ”Jag har många länder kvar att se och det finns gott om projekt eftersom så många nya bruk är under uppbyggnad.”
Esas råd till alla som funderar på utlandsuppdrag är ”pröva på det!” Han rekommenderar att ta chansen, för det är det enda sättet att få veta om man gillar det eller inte. Att bo och arbeta utomlands är det bästa Esa vet. ”Jag har aldrig ångrat mig att jag tog emot ett utlandsuppdrag och kommer att fortsätta med det så länge min familj orkar resa med mig”, avslutar Esa med ett skratt.