Susanna Vähäsarja: förtroende är kärnan i allt i en arbetsgemenskap
Susanna berättar om vardagen och värden på Fimpec. I hennes vardag ingår även fortsatta studier och familj.
Susanna Vähäsarja började på Fimpec hösten 2022 som planeringschef inom energisektorn. Ända sedan starten har hon också ansvarat för att stärka rekryteringen på Fimpec Energy Services, och därför har hon besökt många utbildningsevenemang och även träffat erfarna experter inom energibranschen.
”Ungdomarna tar med sig ny kunskap från sina studier. De har nya arbetssätt och är bekanta med till exempel virtuell kommunikation. Det är ofta yngre medarbetare som gör nya värden ännu mer synliga, som mångfald i samhället, hållbar utveckling, att skydda och rädda planeten”, säger Susanna och fortsätter,
”Fimpec erbjuder unga experter ett meningsfullt arbete, eftersom vi utformar just de lösningar som konkret främjar den gröna omställningen inom energisektorn. Som helhet inkluderar Fimpecs kundprojekt nästan undantagslöst behov relaterade till hållbar utveckling och grön omställning, oavsett vilken enhet du arbetar i. Och eftersom det finns flera kompetensområden, arbetar här människor från många områden och med olika bakgrund.”
I dag betonas vikten av en välskött, kollegial arbetsgemenskap
Ovannämnda aspekter tilltalar även mer erfarna aktörer. Enligt en arbetsgivarbildundersökning som Fimpec låtit göra är betydelsen av god ledning och ömsesidig, kollegial uppskattning nu särskilt synlig i bedömningarna. Ett attraktivt företag ger medarbetarna möjlighet att påverka utvecklingen av sitt eget arbete och arbetsmiljön.
”En av styrkorna som framkommit i många diskussioner är att vi kan arbeta flexibelt och dynamiskt. På Fimpec ”drunknar man inte i organisationsstrukturer”, utan man kan både påverka sitt arbete i det aktuella projektet och se sin karriärväg på längre sikt”, berättar Susanna.
Våra kunder genomför topprojekt med oss
Våra kunders projekt väcker stort intresse i diskussioner med potentiella Fimpec-medarbetare. Vi arbetar i de mest betydande utvecklingsprojekten i olika industrisektorer, samt i olika projekt inom energiproduktion, -distribution och -lagring. I alla sektorer har den gröna omställningen gått framåt med enorm kraft.
”Våra kunder har ett verkligt behov av och möjligheter att ta i bruk nya lösningar för att till exempel uppnå koldioxidneutralitet och energieffektivitet. Vårt arbete kring det här temat är mångsidigt. Vi konsulterar om ombyggnadsmöjligheter, designar helt nya anläggningar, eller så är vi involverade i planering och genomförande av olika processförändringar”, berättar Susanna.
Daglig ledning handlar om kommunikation och att bygga förtroende
För Susanna är arbetsgemenskapen på Fimpec en viktig källa till energi och trivsel på jobbet. Hon sätter team- och chefsarbetet i centrum för att bygga förtroende. När det finns förtroende kan man vara öppen och föra ärliga diskussioner om arbete, projekt och utvecklingen av arbetsgemenskapen.
Det ger Susanna stor glädje när hon ser att saker och ting går framåt och att teamet lyckas. Bakgrunden till Fimpecs framgång är dock spetskompetens, men du behöver alltid hjälp av andra – och du måste kunna be om den.
”Vi värdesätter människor som tar ansvar för sina handlingar, det visar också att det finns förtroende – våra experter kan sitt jobb. Men det uppstår alltid situationer där hjälp behövs och behöver tas emot, ingen lämnas ensam. Som chef har jag den viktiga uppgiften att stötta teamet med min egen kompetens, men jag måste också kunna söka hjälp på annat håll i organisationen, så jag anser att jag måste hålla mig på topp i Fimpecs utveckling”, bedömer Susanna sin dagliga ledning.
Något eget på arbetet och i vardagen
Susanna studerar vid Aalto-universitetet i Otnäs vid sidan av sitt arbete. Platsen är bekant sedan tidigare eftersom hon har en diplomingenjörsexamen i kemiteknik från Tekniska högskolan.
Våren 2022 tog hon en kandidatexamen i ekonomi med ledning som huvudämne och nu fortsätter hon studierna på masterprogrammet. Kandidatarbetet handlade om ledning av virtuella team. I virtuella team krävs det lite extra ansträngning från alla parter för att bygga upp förtroende och interaktion.
I sitt arbete är Susanna självständig och, enligt de hon arbetar med, lättillgänglig, kompetent och närvarande, en saklig persontyp. Hemma väntar en 9-årig skolelev och en 6-årig förskoleelev på henne. Båda tränar karate och det råder det ingen tvekan om att hon är full av energi. Även efter en dag av arbete, studier och samvaro med familjen har Susanna fortfarande tid för handarbete.
”Jag stickar och virkar främst strumpor, vantar, mössor och ibland även gosedjur eller annat som behövs för barnens lek. Nyligen gjorde jag mössor och strumpor med Minecraft-karaktärer efter önskemål från mina barn. Men handarbete är en avkopplande och kreativ aktivitet eftersom du verkligen måste fokusera på vad du gör och hur. Det bästa är att komma på idéer tillsammans utifrån mina barns fantasifulla önskningar och förverkliga dem”, sammanfattar Susanna.