Fimpec agerade som BIM-samordnare i Katajanokan Laituri-projektet, som vann publikens röster och fick ett hedersomnämnande i tävlingen Tekla BIM Awards

Den moderna lokalitetsbyggnaden Katajanokan Laituri, som ska stå färdig i Helsingfors sommaren 2024, presterade utmärkt i tävlingen Tekla BIM Awards Finland 2024, som lyfter fram Finlands finaste och modernaste byggprojekt. Objektet vann publikens röster och fick ett hedersomnämnande. Fimpec var byggnadsinformationsmodellsamordnare i projektet där man använde avancerad 3D-design och byggnadsinformationsmodellering (BIM).

Katajanokan Laituri, som beställdes av arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma, är en modern lokalitetsbyggnad som ligger centralt vid havet i stadsdelen Skatudden i Helsingfors. Objektet har cirka 16 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Huvudhyresgäst är Stora Enso, men byggnaden kommer också att inrymma ett Sokos-hotell, företagskontor och offentliga utrymmen.

Målet med projektet var att bygga en högklassig och klimatmedveten lokalitetsbyggnad, vilket återspeglas i träbyggnadens materialval, design och mångsidighet. Hela designprocessen skedde i en 3D-miljö, och modelleringen var exceptionellt noggrann ända ner till detaljnivå. Förutom designområdena har även leverantörer av trä- och stålkonstruktioner, fogstagslösningar, fasader, väderskydd och parkeringsrobotar modellerat sina delar.

Tävlingen Tekla BIM Awards Finland, där Katajanokan Laituri deltog, ordnas årligen och belönar byggprojekt som använder modellbaserad information på bästa sätt. Förutom juryns val utses även publikens favorit.

Avancerad BIM-modellering prisas till hedersomnämnande

I motiveringen till hedersomnämnandet konstaterar man att man i Katajanokan Laituri-projektet i stor utsträckning utnyttjat modellering med hänsyn till grundkonstruktionens komplexitet och materialens specifika egenskaper. Projektet betonade decentraliserad design och komponentleverantörernas bidrag i tillverkningsinformationen, vilket gjorde installationen mer effektiv.

På byggplatsen använde 150 personer modellinformation och taktscheman. Installationssekvensen var BIM-baserad och styrde fabriksproduktionen. Algoritmer användes vid avancerad BIM-modellering och produktionsmodeller gjordes direkt från IFC. Installationsordningsföljden styrde fabriksproduktionen. Samarbetet mellan de olika organisationerna fungerade utmärkt, vilket bibehöll projektets smidighet och förmåga att reagera snabbt på förändringar.

Juryn berömde också objektets hållbarhet. Objektets planerade livslängd är 100 år. Den modellbaserade beräkningen av koldioxidavtryck gjordes enligt den nyligen publicerade Rava3Pro TATE-koden. Den vackra byggnaden passar nästan perfekt in i stadsbilden.

Publikens favorit fick beröm för många saker

I publikens röstning gav de som röstat på Katajanokan Laituri bland annat följande motiveringar:

”Ett komplext projekt där BIM har använts aktivt och mångsidigt.”

”Ett mästerverk i träbyggande.”

”Projektet representerar koldioxidneutralt och hållbart byggande och ger nytt liv till Helsingfors centrum vid vattnet. Jag uppskattar projektets innovativa och miljövänliga karaktär.”

”Den senaste tekniken har utnyttjats i designen. Man utnyttjade effektivt byggnadsinformationsmodellering vid planeringen av byggplatsens installationsarbete.”

”Olika material, som trä, betong och glas, har integrerats fint med varandra i projektet. Det är tydligt att man använt BIM i många delområden i byggandet, från förstudie till färdig byggnad.”

”En modern lokalitetsbyggnad belägen i det ikoniska nationallandskapet i Helsingfors södra hamn. Exakt modellering, som också måste kunna ta hänsyn till den omgivande miljön som en del av allt byggande och all teknik.”

BIM-samordnarens viktiga roll

Byggnadsinformationsmodellen (BIM), som lyfts fram i motiveringen till hedersomnämnandet, är en digital tredimensionell modell som innehåller all information som behövs i ett byggprojekt under hela dess livscykel. Modellen kan användas för att visualisera en byggnads yttre och inre form redan i designfasen, vilket hjälper till att identifiera potentiella risker och problem i ett tidigt skede av projektet. BIM hjälper också till att optimera byggnadens kostnader och tidsplaner genom att möjliggöra exakt planering och korrekta kostnadsuppskattningar.

För att dra full nytta av BIM är det viktigt att de olika parternas planer är kompatibla. Det bästa sättet att uppnå det här är att involvera en BIM-samordnare i projektet, vilket var Fimpecs roll i Katajanokan Laituri-projektet.

”BIM-samordnaren definierar projektets gemensamma tillvägagångssätt för BIM och ser till att de följs. De definierar också informationsinnehållet i modellerna och projektsamordningen. Dessutom utför de kollisionsanalyser av de modeller som designerna tagit fram och går igenom dem med designteamet. Det här säkerställer att designernas planer är mer kompatibla med varandra, vilket i sin tur underlättar chefsdesignerns arbete. Det här ger också ett mervärde, eftersom det är möjligt att uppnå kostnadsbesparingar genom att korrigera konflikter tidigt i projektet”, säger Nikolaos Avanidis, BIM-chef på Fimpec, som arbetade som BIM-samordnare i Katajanokan Laituri- projektet.

Han fortsätter med att säga att Katajanokan Laituri var ett mycket intressant projekt med lämpliga utmaningar. Utmaningarna berodde bland annat på byggnadens form och på de material som användes. I projektet betonades också vikten av ett effektivt samarbete och att alla gör sitt arbete korrekt och i tid.

”Vår breda expertis och erfarenhet av mer än 400 BIM-projekt hjälpte oss att slutföra uppgiften. Personligen upplevde jag också att det var en fördel att jag har lång erfarenhet inom byggbranschen i olika roller som designer, byggplatschef och samordnare. Det hjälper dig att se och förstå saker och ting.”

Mer information om Fimpecs BIM-samordningstjänster

Johan Appelqvist

Affärsdirektör, industri

PROJEKTLEDNINGSTJÄNSTER

johan.appelqvist@fimpec.com

+358 50 466 0907

Läs dessa härnäst