Fimpec leder byggandet av anrikningsverket i Kaustby som en del av Sibanye-Stillwaters Keliber-litiumprojekt

Byggandet av Sibanye-Stillwaters Keliber anrikningsverk, som är en del av Europas första integrerade litiumprojekt, är i full gång i Päiväneva i Kaustby. Fimpec ansvarar för projektets byggledning, HSE-tjänster samt kostnads- och installationsledning.

Sibanye-Stillwaters Keliber-litiumprojekt består av ett anrikningsverk som byggs i Kaustby, ett litiumraffinaderi som håller på att färdigställas i Karleby industriområde och sju litiumfyndigheter i närheten av Kelibers anrikningsverk. Keliber-litiumprojektet är Europas första integrerade verksamhet som grundar sig på egenbruten malm, och som kommer att utveckla ansvarsfull produktion av litiumhydroxid av batterikvalitet. Litiumhydroxid är en viktig komponent i litiumjonbatterier.

Den beräknade årliga produktionskapaciteten för Keliber anrikningsverk, som byggs i Päiväneva, Kaustby, är 200 000 ton spodumenkoncentrat, som kommer att transporteras för förädling till litiumraffinaderiet i Karleby, cirka 70 kilometer bort. Malmen till anrikningsverket kommer att importeras från framtida gruvor, varav de två första förbereds för närvarande.

Markarbetena i anrikningsområdet inleddes i november 2023 och den faktiska byggstarten i maj 2024. Personalstyrkan på byggplatsen består för närvarande av cirka 90 anställda, som förväntas öka till cirka 150 till hösten. Det kommer att finnas högst cirka 300 anställda i området när installationen av utrustningen påbörjas i slutet av året. Enligt planerna kommer Keliber anrikningsverk att tas i bruk under 2026.

Ett banbrytande projekt som passar Fimpec

Fimpec valdes ut att delta i byggandet av Keliber anrikningsverk hösten 2023. Företaget ansvarar för byggledning, kostnadshantering, HSE-tjänster och i ett senare skede installationsledning. Olli-Matti Airiola, Fimpecs operativa direktör för projektledningstjänster i Karlebyregionen, anser att det här är ett projekt som passar Fimpecs kompetens och ett mycket intressant uppdrag.

”Byggandet av anrikningsverket kommer att sysselsätta över ett dussin av våra experter under de närmaste två åren, vilket gör det till ett viktigt projekt för oss redan ur det perspektivet. Projektet kombinerar också Fimpecs kärnkompetens inom gruvindustrin, vidareförädling av mineraler och ren övergång, vilket gör att det passar oss bra. Dessutom är det spännande för både Fimpec och våra experter att delta i det här banbrytande projektet som är unikt med tanke på Finlands industrihistoria. Det för med sig ny industriverksamhet till vårt land och har en betydande inverkan på sysselsättningen i Mellersta Österbotten.”

Airiola påminner också om att det är fråga om ett projekt som kräver specialkompetens, vilket gör att Fimpec kan utnyttja sin omfattande erfarenhet och kunskap. Byggandet av själva produktionshallarna är bara en del av projektet.

”Vattenskyddssystemen utgör en betydande del av projektet och, något som är typiskt för industriellt byggande, samordning av byggarbeten och installation av utrustningar är av största vikt. Man har också samordnat byggnadsarbetena med gruvan i Syväjärvi som förbereds för produktion. Man har strävat efter synergifördelar genom att krossa stenmaterial som avlägsnats från gruvområdet för användning i anrikningsverket. I den här komplexa ekvationen erbjuder vi vår kund trygghet, kostnadseffektivitet och säkerhet.”

Tilläggsinformation

Olli-Matti Airiola

Operativ direktör
Projekttjänster, Karleby

PROJEKTLEDNINGSTJÄNSTER

Läs dessa härnäst