Fimpecs omsättning överskred 50 miljoner euro

Fimpec-koncernens omsättning ökade med 23 procent 2023 och var rekordhöga 50,5 miljoner euro. Både ingenjörs- och projektledningstjänsterna upplevde en tillväxt. Under året fortsatte Fimpec sitt strategiska fokus på att ta vara på de möjligheter som en ren övergång inom industrin och energisektorn erbjuder.

År 2023 var en period av stark tillväxt för Fimpec-koncernen. Omsättningen ökade till 50,5 miljoner euro (2022: 41,1) och personalstyrkan uppgick till 440 i slutet av 2023 (upp från 389 2022). I slutet av verksamhetsåret drev marknadsläget, särskilt inom projektlednings-, energi- och industrienheterna, koncernens offertstock till en rekordhög nivå. EBITDA sjönk till 1,7 miljoner euro (2022: 3,0). Orsaken till att EBITDA sjönk under branschgenomsnittet tillskrevs investeringar och rekryteringar förknippade med snabb tillväxt, samt interna omstruktureringar.

”Bakom den positiva utvecklingen ligger våra framgångsrika strategiska val och kundnöjdhet. Vår kunniga och erfarna personal har gång på gång lyckats vinna beställningar och behålla kundernas förtroende i mycket krävande projekt”, säger Jukka Nieminen, verkställande direktör för Fimpec.

Fimpec fortsätter sin internationella expansion

Utöver det finländska företaget, har Fimpec dotterbolag i Sverige, Estland och Tyskland. Företagets framsteg i de här länderna fortsatte som planerat.

I Sydamerika stärkte Fimpec sin närvaro och sökte nya kunder inom energisektorn, skogsindustrin och gruvindustrin. Den sydamerikanska marknaden, som erbjuder stora möjligheter, är känd för Fimpec sedan tidigare från långvariga skogsindustriprojekt där Fimpec har deltagit i både projektering och projektledning. Dotterbolag i Uruguay och Chile betjänar den här marknaden.

Fimpec fokuserar på ren omställning och energiintensiva sektorer

År 2023 beslutade Fimpec att söka tillväxt särskilt från de möjligheter som grön omställning erbjuder industrin och tjänster i energiintensiva sektorer, inklusive brytbara mineraler och kritiska mineraler som är kopplade till batterivärdekedjan. De här växande marknaderna erbjuder Fimpec de bästa möjligheterna för lönsam affärstillväxt under de kommande åren.

”Våra strategiska val är kopplade till marknadsläget. Man kan få en bild av potentialen för grön omställning på marknaden i Finlands Näringsliv EK:s datafönster för gröna investeringar (På engelska), som visade att den totala summan av investeringsplaner relaterade till energiomställning hade stigit till nästan 240 miljarder euro i mars 2024. Under 2023 kommer den kraftigt ökade räntenivån och kostnadsinflationen att påverka realiseringen och tidsplanen för investeringar, men det återstår fortfarande mycket arbete med att förbereda dem, även om inte alla investeringar kommer att genomföras omedelbart”, förklarar Nieminen.

För att implementera sin strategi utökade och skärpte Fimpec sitt tjänsteutbud inom energisektorn under 2023 År 2023 utvidgade man dessutom verksamheten till företagsledningskonsultation, och grundade Fimpec Consulting Oy för att erbjuda oberoende rådgivning relaterad till energiomställning och grön övergång till företag som söker nya riktningar och affärsmöjligheter.

Tillväxten förväntas fortsätta

Fimpecs omsättning förväntas fortsätta under innevarande år när fjolårets investeringar och strategiska val börjar ge resultat. Huvudtemat för 2024 är lönsam tillväxt och implementeringen av Fimpecs tillväxtstrategi, med beaktande av utvecklingen på marknaden och investeringsmiljön.

”Min personliga oro är riktad mot faktorer utanför branschen i Finland. För att attrahera framtida investeringar, särskilt från utländska investerare, måste Finlands attraktionskraft som investeringsmiljö förbättras ytterligare. Vi måste upprätthålla vår utbildningsnivå, kostnadskonkurrenskraft och arbetsfred, så att vi kan få investeringar till Finland”, säger Nieminen.

.

Tilläggsinformation

Jukka Nieminen

Vd, Fimpec Group Oy
Vd, Fimpec Engineering Oy

FIMPEC GROUP

jukka.nieminen@fimpec.com

+358 40 557 4547

Läs dessa härnäst