Lämpar sig taktproduktion för industriella byggprojekt?
Taktproduktion är ett av de hetaste ämnena inom energi- och industrisektorn. I den första delen av podcastserien, som ledes av Fimpecs marknadsförings- och kommunikationsdirektör Maiju Hirvikallio, diskuterade man hur taktproduktion kunde utnyttjas i industriella byggprojekt. Vison-partnern Aleksi Heinonen och Eelon Lappalainen från Fimpec deltog.
Det här är en sammanfattning av det första avsnittet av Fimpecs podcast ”Kumppanit”. Maiju Hirvikallio, marknads- och kommunikationsdirektör på Fimpec, är värd för podcasten ”Kumppanit”. Man kan lyssna på podcasten på finska på Spotify.
Taktproduktion, som ursprungligen bygger på lean-tänkande med ursprung i tillverkningsindustrin, är en av de växande trenderna inom byggbranschen och som byggföretag i allt högre grad har börjat använda sig av, särskilt i husbyggandets inredningsfas. Taktproduktion är dock fortfarande en sällsynthet i industriella byggprojekt.
Varför är det så? Lämpar sig taktproduktion för industriellt byggande och hur ska produktionsmodellen implementeras? De här frågorna behandlas i den första delen av podcasten ”Kumppanit” med Maiju Hirvikallio, Aleksi Heinonen, pionjär inom taktproduktion och en entusiastisk förespråkare för produktionsmodellen i Finland, samt Eelon Lappalainen, Fimpecs bygg- och planeringschef samt doktorand vid Aalto-universitetet och känd förespråkare för Lean-byggande.
Det finns inga hinder för att använda taktproduktionsmetoder även i industriella byggprojekt, Tvärtom skulle det erbjuda många fördelar, och det finns redan kapacitet på plats, eftersom planering och genomförande av avstängningar för närvarande bygger på mycket liknande metoder.
”I taktproduktion är tanken att planera mer i detalj och skapa mindre paket, med sikte på standardisering i deras planering och att genom standardisering av arbetspaket ge bättre situationsmedvetenhet för alla inblandade. Det innebär bättre planering och högre frekvensledning och kontroll. På så sätt kan man uppnå bättre kvalitet på kortare tid med samma eller färre resurser och samtidigt bättre arbetstillfredsställelse”, förklarar Heinonen.
”Få innovationer inom byggbranschen har fått sån fart under de senaste 30 åren. Vi har till och med testat modellen i vårt eget team i ett industriprojekt, och den kan anses vara en mycket lovande produktionsmodell. Den stora skillnaden mot den traditionella modellen är att taktproduktion involverar personer lägre ner i hierarkin som faktiskt har kunskap om produktionstakten”, tillägger Lappalainen.
Varför har taktproduktion inte hittat till industriellt byggande?
I podcasten nöjer man sig inte endast med att bara lista det som är bra taktproduktion, utan trion letar också efter anledningar till varför den lovande produktionsmodellen inte har hittat sin väg till industriellt byggande. De ger också tips på hur och var den skulle kunna tas i bruk. Enligt Heinonen är det först och främst ett marknadsföringsproblem.
”Utmaningen med att använda taktproduktion i industriellt byggande ligger i att anpassa kundernas behov och fördelar, verksamhetsbefogenheter, kompetens och konceptualiseringsförmåga. I den meningen är det mer ett marknadsföringsproblem än en operativ utvecklingsfråga. Det skulle vara viktigt att hitta en aktör som är villig att satsa lite pengar på att utveckla lösningar”, säger han.
”Det som är utmärkande för industriella investeringsprojekt är att de ofta genomförs av stora, starka aktörer, med betydande engagemang från stora utrustningsleverantörer. Båda använder vanligtvis väletablerade metoder som är svåra att ändra. Enligt min mening är det kanske den största utmaningen med att införa taktproduktion i industriella byggprojekt”, bedömer Lappalainen.
Han tror att det enklaste sättet kan vara att börja med nya industriella aktörer som inte har så förankrade tillvägagångssätt. Sådana aktörer finns till exempel i de för närvarande rådande gröna omställningsprojekten som ofta är uppbackade av nya aktörer.
”Det är viktigt att bygga ett koncept i ett tillräckligt tidigt skede som skapar förtroende för att det här tillvägagångssättet kan spara kundens tid och förbättra kvaliteten. När man arbetar med taktproduktion är det en bra idé att engagera sig i ett mycket tidigt skede. Jag skulle säga att produktionssystemet borde konceptualiseras redan innan huvudentreprenören väljs”, föreslår Heinonen.
Podcastsidan ”Kumppanit” (på finska)