Stora Ensos konverteringsprojekt i Uleåborg går framåt – Fimpec inleder sin intensivaste projekteringsfas

Lång erfarenhet av stora ombyggnads- och moderniseringsprojekt inom skogsindustrin, skickliga projekterare, god samordning av arbetet och lämpliga verktyg är faktorer som gör att Fimpec kan utföra det projekteringsuppdrag som avtalats med Stora Enso, där pappersmaskin 6 konverteras till en kartonglinje för konsumentförpackningar i Uleåborg.

Stora Ensos miljardprojekt, som tillkännagavs i oktober 2022, att konvertera den urdrifttagna pappersmaskinen 6 på Uleåborgs bruk till en linje för konsumentförpackningar, har nått fasen där Fimpecs är fullt engagerad i detaljprojektering av konverteringsarbetet.

”Projektering har påbörjats och vi har gått från grundläggande ingenjörskonst till detaljprojekteringsstadiet. Vi har även börjat utarbeta installationsdokumentation. Projekteringsarbetet kommer att nå sin topp under de närmaste månaderna och kommer att fortsätta på den här nivån i några månader till. Målet är att den mest intensiva fasen ska vara klar till sommaren”, berättar Fimpecs försäljnings- och projektchef Reijo Parkkinen, som leder projektet.

”Storleksmässigt är det här ett av våra största projekteringsuppdrag. Det är därför ett mycket betydelsefullt projekt för oss, där vi verkligen kan visa upp vår expertis”, fortsätter han.

Fimpec ansvarar för projektets detaljprojekteringsdel, som omfattar projektering av processer, fabrik, rör, processel, byggnadsdel, instrumentering och VVS. Fimpec har redan varit involverad i projektets förstudie.

”Hittills har arbetet framskridit väl projekteringsmässigt. Ett bra samarbete med Stora Enso spelar en viktig roll. Vi har gått framåt i gott samförstånd”, bedömer Parkkinen.

Uppdrag som passar Fimpec

Harri Soininen, affärsdirektör på Fimpec Engineering, beskriver projektet som ett mycket lämpligt uppdrag för Fimpec. Det kombinerar kravet på projekteringskunnande inom skogsindustrin och omställningsprojekt.

”Vi har erfarenhet av liknande projekt och nödvändig kompetens för att genomföra dem. Framför allt kräver det yrkeskunniga personer, designare som kan sitt jobb. Å andra sidan behöver vi bra verktyg, och en av våra styrkor är en integrerad projekteringsmiljö för hantering av projektinformation. Den tredje viktigaste aspekten är bra samordning av arbetet”, listar han.

”Jag vill lyfta fram våra designares professionalism och yrkesskicklighet. Dess betydelse ökar speciellt i projekt som de här, vilka innebär överraskningar när man planerar funktioner i befintliga lokaler. Vi behöver förmåga att hantera förändringar”, tillägger Parkkinen.

Stora Ensos bruksområde i Uleåborg är en bekant miljö för Fimpec

En speciell egenskap hos det pågående projektet är att Stora Ensos bruk i Uleåborg är en bekant miljö för Fimpec sedan tidigare. Det finns en lång historia av relaterade uppdrag och samarbeten med Stora Enso.

”Vi ansvarade för en del av detaljprojekteringen och byggherretjänsterna när den andra pappersmaskinen (PM 7) vid bruket i Uleåborg konverterades till att producera kraftliner i en investering som blev klar år 2021. Vi planerade också den ursprungliga pappersmaskinen på 1990-talet, så vi har en nära relation till det här bruket”, berättar Soininen och Parkkinen.

Mer information om Fimpecs del i projektet och våra tjänster

Reijo Parkkinen

Försäljnings- och projektchef

ENGINEERING SERVICES

reijo.parkkinen@fimpec.com

+358 400 682 272

Harri Soininen

Affärsdirektör

PROJEKTERINGSTJÄNSTER

harri.soininen@fimpec.com

+358 40 552 5814

Läs dessa härnäst