Fimpec ansvarar för expertuppgifter inom byggledning i Exilions solkraftverksprojekt i Simo

Investeringsbolaget Exilion bygger ett av de största solkraftverken som planeras i Simo i Finland. Fimpec har varit involverad i projektet ända sedan den förberedande fasen och kommer att arbeta med expertuppgifter inom byggledning i en Owner’s Engineering-roll även under projektets genomförandefas.

Byggandet av ett av Finlands största solkraftverksprojekt är på väg att påbörjas i Simo i Norra Österbotten. Effekten hos Exilions solkraftverket som nu byggs är 70 megawatt och årsproduktionen är cirka 65 000 MWh, vilket motsvarar den genomsnittliga årliga elförbrukningen för cirka 26 000 tvårumslägenheter i flervåningshus. Det som gör projektet ännu mer speciellt är att det färdiga solkraftverket kommer att bilda ett så kallat hybridkraftverk tillsammans med Exilions befintliga vindkraftverk i Simo.

”Projektet i Simo är ett av de första hybridkraftverken i Finland som kombinerar vind- och solkraft. Produktionsprofilerna för vind- och solkraft, tillsammans med hanteringen av energilagringens justeringskapacitet, stöttar varandra effektivt”, säger Tommi Riski, investeringschef på Exilion Management Oy, om projektet.

Avsikten är att påbörja byggandet av solkraftsparken i mars–april och enligt uppskattning ska parken stå klar under den andra halvan av 2025. Investeringen uppskattas till cirka 40 miljon euro. Solarigo Systems Oy, som är en del av Suur-Savon Sähkö-koncernen, har fått i uppdrag att projektera och genomföra byggandet av solkraftsparken som en totalentreprenad, och kommer att ansvara för parkens underhåll och drift efter färdigställande.

Fimpec deltog i den förberedande fasen och ansvarar för Owner’s Engineering-uppdrag under projektets genomförandefas

Fimpec har varit involverad i solkraftverksprojektet i Simo ända sedan den förberedande fasen, och har ansvarat för bland annat upphandlingen av transformatorer och transformatorstationer, som påbörjades redan innan entreprenör valdes. Fimpec ansvarar för Owner’s Engineering-uppdragen under vårens implementeringsfas.

”Vår roll är att vara beställarens intressebevakare. Tillsammans med beställaren ansvarar vi bland annat för övervakning på byggplatsen, HSE-övervakning och allmän hantering av tidsplanen”, berättar Heikki Karjalainen, Fimpecs operativa chef för projektet.

”Det är viktigt för Exilion att ha en kompetent OE-partner för att säkerställa ett säkert och högkvalitativt projektgenomförande. Fimpec valdes som partner till Simo-projektet på grund av dess omfattande expertis inom byggledning och för att det har den upphandlingskompetens som krävs för ett storskaligt solkraftsprojekt”, säger Riski.

”Det här är ett viktigt projekt för Fimpec eftersom det stärker vår expertis inom förnybar energi i ett solkraftsprojekt i industriell skala. Vi har också kunnat samarbeta med branschens största investerare, som vi erbjuder vår avancerade expertis inom upphandling, projektledning och tidsplanering”, säger Jorma Paananen, affärsdirektör på Fimpec

Exilion Tuuli grundades 2019 och är ett finländskt investeringsbolag med fokus på produktion av förnybar energi. Exilion äger 13 vindkraftsparker och planerar att fortsätta investera i utbyggnaden av förnybar energi. Avkastningen av bolagets verksamhet avsätts för finländska pensioner. Exilion Tuuli är en del av det finländska investerings- och kapitalförvaltningsbolaget Exilion, som ägs av Ömsesidiga Arbetspensionsförsäkringsbolaget Elo, Arbetspensionsbolaget Veritas, Statens Pensionsfond och Stiftelsen för Åbo Akademi.

Läs mer om solkraftverksprojekt i Simo på Exilions hemsida

Tilläggsinformation

Jorma Paananen

Affärsdirektör, infrastruktur och ren energi

PROJEKTLEDNINGSTJÄNSTER

jorma.paananen@fimpec.com

+358 400 347 373

Läs dessa härnäst