Fimpec startar kontor för Malmfälten med bas i Kiruna

Energikonsultbolaget Fimpec AB har precis startat ett kontor för Malmfälten med kontoret i Kiruna. Till detta har de rekryterat Michael Uhland som är välbekanta för de flesta uppdragsgivare och underentreprenörer i området. Fimpec Malmfälten kommer att höra till Fimpec AB:s affärsområde i Norra Sverige.

”Vi fick en möjlighet att bygga upp Fimpecs närvaro i Malmfälten med en person som  har årtionden erfarenhet av byggande och är kända och respekterade i området. En sådan chans kunde vi inte missa”, säger Leif Hedlund, som är chef för Fimpec i Norrland.

Han berättar hur Fimpecs satsning på Malmfälten började, där Fimpec helt nyligen öppnade ett nytt kontor. Kontoret ligger i Kiruna men verksamhetsområdet omfattar mer eller mindre hela Sverige norr om polcirkeln. Det blir en del resor för att täcka upp alla arbetsplatser det finns verksamhet på.

Inte minst är det spännande med alla nya verksamheter, exempelvis den nya järnmalmsgruvan i Kaunisvaara nära finska gränsen är en spännande satsning där malmen bryts i dagbrott, transporteras till Kiruna för att sedan åka med malmtåget till Narvik och vidare färd ut i världen.

”Det finns många projekt att ta tag i för Fimpec Norrland. Det tillskott som det nya kontoret i Kiruna är väldigt viktigt då vi kan vara med i den snabba utvecklingen i Norrbotten. Det känns extra bra att det är Michael, vem kapacitet vi känner sedan tidigare, som bygger upp verksamheten. Det ser väldigt bra ut och jag tror att Fimpecs arbetssätt passar särskilt bra i projekten här uppe. Att alla dessutom är erfarna och väl nätverkade gör att allt går väldigt smidigt”, fortsätter Leif.

”Dessutom har vi mycket samarbete över hela Nordkalotten, särskilt Finland, så uppdragen kan även ta dem över gränsen”, avslutar Leif.

Michael Uhland bygger upp Fimpecs närvaro i Malmfälten

Michael Uhland är nybliven team ledare för Fimpec i Malmfälten. Den tyske väg- och vatteningenjören kom till Sverige och Uppsala på ett examensjobb för tjugofem år sedan. Därefter har han via olika uppdrag långsamt flyttat allt längre norrut. För tolv år sedan kom han till Kiruna och där har han stannat.

Under resans gång har han ömsom agerat konsult i bygg och anläggningsfrågor, ömsom arbetat på andra sidan om bordet som beställare av bygg- och konsulttjänster.

”Det har givit mig en ganska bra bild av helheten i ett stort projekt, tycker jag. Jag tror mig förstå hur båda sidor tänker och kan därmed undvika att fastna i oviktiga detaljer”, kommenterar han.

Michael tycker det är roligt att hoppa på Fimpecs satsning på Norrland nu när det händer så mycket i området. Han har arbetat förut med Leif Hedlund och ser fram emot att åter jobba ihop. Dessutom är det alltid roligt med ett mindre men flexibelt företag där det finns mer utrymme för personliga erfarenheter och initiativ.

”Det finns många intressanta projekt här i Malmfälten där jag kan bidra med min kompetens och erfarenhet. Den stora samhällsomvandlingen i det nya Kiruna, alla eftertraktade jordartsmetaller som finns i området och inte minst all infrastruktur som behövs till allt detta. Då blir det viktigt att kunna bygga förtroende hos alla inblandade parter och leverera kompetens och kvalitet.”

Men i alla uppdrag att hugga tag i finns det också en hel del utmaningar. Många av uppdragen är kopplade till gruvindustrin och processindustrin. Det behövs byggnader, skalskydd. klimatskydd, infrastruktur i form av vägar och annat.

”Ja, nu bygger vi upp Fimpecs närvaro i Malmfälten. Vi behöver kollegor som vill vara med på den här resan. Vi tror på folk som både kan själva tekniken och processerna i projekten.”

För mer information

Leif Hedlund

Direktör, Norra Sverige,
Fimpec AB

FIMPEC SVERIGE

leif.hedlund@fimpec.com

+46 70 508 0834

Läs dessa härnäst