Fimpec stödjer vetenskapsfostran för barn och unga

Fimpec stödjer vetenskapsfostran bland barn och unga genom att delta i organiserandet av lägret Enerhack tillsammans med sitt dotterbolag HeatConsult OÜ. Evenemanget Enerhack som hålls vid Tallinns tekniska universitet i Estland främjar utbildning i hållbar energi för barn och ungdomar. Lägret anordnas två gånger om året och lägret i januari 2024 syftade till att uppmuntra särskilt unga flickor att intressera sig för vetenskap och teknik.

Fimpec deltog för andra gången som partner i anordnandet av Enerhack-lägret. Lägret som anordnades i januari 2024 syftade till att inspirera unga flickor att utforska ingenjörsområden och energiteknik i en trygg och uppmuntrande miljö. Över 300 flickor samlades för att diskutera intressanta och mångsidiga ämnen, såsom värmeenergi, förnybara energikällor och energiförbrukning i trafiken.

Undervisningen bedrevs genom både praktiska exempel och föreläsningar. Deltagarna fick möjlighet att delta i olika workshoppar, där de fick bekanta sig med ingenjörsarbete under vägledning, till exempel genom att göra små experiment i kemiverkstäder och lösa problem inom robotteknikområdet.

Mot ett mer hållbart samhälle

Fimpec stöder Enerhack-projektet tillsammans med sitt dotterbolag HeatConsult, för att väcka intresset för en hållbar framtid och energisektorn, och att uppmuntra barn och ungdomar – den här gången särskilt unga flickor – att engagera sig i de här viktiga ämnena från tidig ålder.

HeatConsult har stött projektet sedan 2021 under ledning av företagets verkställande direktör och ordföranden för Estonian Engineers’ Association, Igor Krupenski. Krupenski är också lektor vid Tallinns tekniska universitet. Han framhåller att evenemang som riktar sig till ungdomar och barn har en betydande inverkan på branschens framtid.

”Det är väldigt viktigt att vi uppmuntrar särskilt flickor att göra karriärer inom ingenjörs- och energisektorn från ung ålder. Vi måste bryta ner stereotyper förknippade med ingenjörskonst och inspirera flickor att djärvt ge sig in i vetenskap och teknik, så att vi i framtiden har gott om toppexperter med olika bakgrund som bygger ett mer hållbart samhälle”, säger Krupenski.

En gnista för framtida talanger

Förutom workshoppar bjöd lägret på gästföreläsningar om olika ämnen som hållbarhet. Krupenski nämner att förebilder är viktiga för att inspirera unga flickor att utveckla ett intresse för naturvetenskap och teknik.

”Nästan alla talare var duktiga kvinnliga ledare och pionjärer inom sina områden, som delade med sig av inspirerande berättelser om sina egna karriärvägar. HeatConsult representerades av Katre Keridan, projektchef för fjärrvärme, vars presentation fokuserade på hur man producerar och distribuerar värme på ett hållbart sätt”, nämner Krupenski.

En av de viktigaste gästerna och föreläsarna på lägret var Estlands president Alar Karis, som diskuterade med barnen och deltog i workshoppar. Tidigare år har evenemanget även varit värd för Estlands tidigare president Kersti Kaljulaid (2016–2021), utbildnings- och vetenskapsminister Kristiina Kallas och EU:s energikommissionär Kadri Simson.

Enligt Krupenski har lägret redan inspirerat framtida talanger att göra karriär inom energiteknik och ingenjörskonst.

”Jag undervisar redan studenter på universitetet som har deltagit i Enerhack-lägret tidigare år. Programmet skapar resultat och förändring och inspirerar framtida generationer att ta ledningen. Efter studierna är de unga ingenjörerna välkomna att söka job hos Fimpec och HeatConsult”, gläder sig Krupenski.

Läs dessa härnäst