Fingrid och Fimpec samarbetar i ett projekt för förflyttning av gasturbinenheter

Stamnätsbolaget Fingrid Abp har ingått ett samarbetsavtal med Fimpec för EPCM-konsulttjänster för förflyttning av tre Frame 5-gasturbinenheter. Fimpec fungerar som huvudentreprenör i projektet och ansvarar för projektering, upphandling och genomförande.

Fingrid Abp har i samarbete med Fimpec inlett grund- och upphandlingsplaneringen för förflyttningen av reservkraftverken i Vasklot och Tahkoluoto. Med reservkraftverken säkerställer man en störningsfri drift av elsystemet och förflyttningen av gasturbinenheter säkerställer att de används under hela sin livscykel. Reservkraftverken i Vasklot och Tahkoluoto flyttas till Huutokoski reservkraftverk i Jorois i Norra Savolax. Vasklot reservkraftverk består av en Frame 5-gasturbinenhet på 26 megawatt och reservkraftverket förvaras för närvarande nedmonterat i Vasa. Tahkoluoto reservkraftverk i Björneborg består av två Frame 5-gasturbiner på 26 megawatt.

Optimal projektstorlek

Fimpec inledde projektet i augusti 2023. I projektets första fas agerar Fimpec som huvudentreprenör med en projektledningsmodell, som förutom projektledningstjänster även omfattar tjänster för grundläggande ingenjörskonst, upphandling och detaljprojektering. Fimpec har tidigare använt EPCM-modellen för att framgångsrikt genomföra flera omfattande och krävande projekt. Tjänstemodellen säkerställer att projekten kan påbörjas snabbt eftersom den innehåller både projektledningstjänster och projekteringstjänster.

Fimpecs operativa chef, Sami Nissinen, beskriver projektet som optimalt för Fimpec.

”Vi har lång erfarenhet av att genomföra storskaliga projekt, men det här är det första projektet i den här omfattningen med Fingrid. Det är också en mycket bra möjlighet för oss att utveckla våra tjänster och vår verksamhet på ett kundorienterat sätt, så att projektsamarbetet bär frukt så långt det är möjligt”, berättar han.

Samarbetsanda redan från början

Enligt Nissinen har projektet framskridit smidigt och enligt tidtabellen och Fimpecs sätt att arbeta har visat sig vara givande i samarbete med Fingrid.

”Kommunikationen har fungerat bra på båda sidor. Fingrid har kunnat påverka projektets innehåll och Fimpecs flexibla servicemodell har säkerställt ett enkelt och smidigt beslutsfattande. Materialet som producerats har varit utmärkt och upphandlingarna har kommit igång snabbt. Det har funnits en samarbetsanda redan från början”, säger han.

”EPCM-konsulten för projektet valdes ut genom ett särskilt sektorsspecifikt förfarande för offentlig upphandling. Valet påverkades inte bara av priset, utan också av Fimpecs och de ansvariga personernas goda referenser. Samarbetet med Fimpec har börjat bra. Fimpecs planer har varit av hög kvalitet och de ansvariga lyssnar på Fingrids behov och tar hänsyn till dem på ett bra sätt. Diskussionen har varit öppen och givande”, berättar Jarmo Hämäläinen, projektchef på Fingrid.

I den första fasen omfattar EPCM-avtalet mellan Fimpec och Fingrid projektledningstjänster samt tjänster för grundläggande ingenjörskonst, upphandling och detaljprojekteringstjänster. Projektets andra fas är mer omfattande än den föregående, och omfattar förutom projektledningstjänster även övervakning av leveranser och entreprenader, byggövervakningstjänster, kvalitetssäkring, säkerhets- och myndighetsärenden, byggplatsledning, byggplatsförvaltning och -övervakning samt drifttagningstjänster, där konsulten är projektets huvudentreprenör i enlighet med Statsrådets förordning om säkerheten vid byggarbeten (statsrådets förordning 205/2009).

Det slutliga investeringsbeslutet om projektets fortsättning fattas våren 2024.

Tilläggsinformation

Sami Nissinen

Affärsdirektör

ENERGITJÄNSTER

sami.nissinen@fimpec.com

+358 40 348 5401

Läs dessa härnäst