Metsä Groups nya bioproduktfabrik i Kemi tas i bruk – Fimpecs ansvarade för byggnad och installationsledning

Drifttagningen av Metsä Fibres, som är en del av Metsä Group, nya bioproduktfabrik och utbyggnad av kartongbruket i Kemi ägde rum onsdagen den 20.9. Händelsen markerar den största investeringen i den finländska skogsindustrins historia. Fimpec har ansvarat för byggledning i byggskedet, projektledning av mekaniska installationer och byggplatsledning och de här uppdragen befinner sig nu i slutskedet.

Siffrorna för den nya bioproduktfabriken i Kemi är imponerande. Investeringen är värderad till cirka 2,02 miljarder euro. Fabriken kommer årligen att producera 1,5 miljoner ton barr- och lövvedsmassa, tillsammans med många andra bioprodukter och 2 terawattimmar förnybar el. När det gäller produktions-, miljö- och energieffektivitet rankas fabriken bland de bästa i världen och använder inga fossila bränslen alls.

Byggnadsentreprenaden var även omfattande. I februari 2023 arbetade som mest i genomsnitt upp till 4 000 personer dagligen på byggarbetsplatsen. Totalt uppskattas sysselsättningseffekten under byggskedet till närmare 10 000 årsverken.

Timo-Pekka Aaltonen, operativ direktör på Fimpec och platschef för projektets installationer, ansåg att det var utmanande men samtidigt mycket lärorikt att delta i ett så stort projekt. Enligt honom spelade ett bra och öppet samarbete mellan de olika parterna en avgörande roll.

”I verksamheten var det uppenbart att alla hade ett gemensamt mål och vi gick mot det som ett team. I ett projekt av den här omfattningen är det här av största vikt, eftersom det fattas många beslut under projektets gång. Ett bra samarbete och öppenhet hjälper oss att fokusera på väsentliga frågor och lägger grunden för att hitta lösningar och snabbt fatta nödvändiga beslut. Det hjälpte oss också att hantera de exceptionella omständigheterna till följd av coronapandemin och händelserna i Ukraina.”

En ny milstolpe i det långvariga samarbetet med Metsä Fibre

Fimpecs deltagande i byggandet av bioproduktfabriken i Kemi var en fortsättning på det mångåriga samarbetet med Metsä Fiber och Metsä Group. Det tidigare stora Metsä Fibre-projektet som Fimpec deltog i var investeringen i bioproduktfabriken i Äänekoski, ett nästan lika stort projekt som det i Kemi.

”Vårt samarbete har varit givande. Fimpecs experter har arbetat som en nära del av Metsä Fibres genomförandeorganisation, och tillsammans har de öppet sökt nya och effektiva sätt att arbeta. Till exempel här i Kemi använde vi många av lärdomarna från investeringen i Äänekoski, och identifierade vilka aspekter som skulle beaktas. Och på samma sätt har idéer vuxit fram om hur ett sådant här projekt skulle kunna drivas ännu bättre”, säger Aaltonen.

”Vi kände till Fimpec redan från Äänekoskis bioproduktfabriksprojekt, så att välja dem som huvudpartner för Kemi-projektet var ett naturligt val för oss. Samarbetet har fungerat bra och smidigt under hela projektet. Fimpecs professionella team har varit avgörande för att säkerställa att projektet fortskred enligt tidsplanen och att fabriken kunde startas upp som planerat”, säger Jari-Pekka Johansson, projektdirektör för Kemis bioproduktfabriksprojekt.

Värdefull erfarenhet och kapital för Fimpec

I Kemi-investeringen ansvarade Fimpec för byggledning i byggskedet samt projektledning av mekaniska installationer och installationsövervakning i Metsä Fibres organisation. Som mest arbetade cirka 45 Fimpec-anställda samtidigt på byggplatsen, och det finns fortfarande ett tiotal Fimpec-representanter på plats.

”Vi genomför besiktningar och utarbetar listor med brister för både byggnation och installationer och ser till att efterarbetena utförs på rätt sätt. Vi ger också stöd till driftsättningspersonalen vid behov. Så vi närmar oss mållinjen”, säger Aaltonen.

Sammantaget beskriver han projektet som en givande erfarenhet för både Fimpec som företag och för den enskilda medarbetaren. Det är inte många som får uppleva projekt av den här storleken under sina karriärer.

”Jag vet dock att det har varit en fantastisk upplevelse både för oss på Fimpec och för andra aktörer att vara en del av det här projektet. Det är en unik referens och erbjuder värdefulla lärdomar som både företaget och medarbetare kan dra nytta av i framtiden ur ett platslednings-, bygg- och installationsperspektiv.”

Läs mer på Metsä Groups webbplats (på engelska)

Tilläggsinformation

Timo-Pekka Aaltonen

Operativ direktor,
Montageledning

PROJEKTLEDNINGSTJÄNSTER

Läs dessa härnäst