Turun seudun puhdistamo Oy:s investering slutfördes enligt tidsplanen och under budgeten – nytt avledningsrör och UV-anläggning invigdes i maj
Det nya avledningsröret och UV-hygieniseringsanläggningen vid Turun seudun puhdistamo Oy:s avloppsreningsverk i Kakolabacken invigdes 23.5.2023. UV-anläggningen överlämnades till beställaren i mars 2023.
Det nya avledningsröret och UV-hygieniseringsanläggningen ökar avsevärt Turun seudun puhdistamos kapacitet och tillförlitlighet. Reningsprocessen är dessutom effektivare nu när UV-hygienisering utförs på avloppsvattnet efter den vanliga reningsprocessen. I processen renas avloppsvattnet hygieniskt så att det uppfyller de hygienkrav som ställs på simvatten och den hygieniska miljöbelastningen på Åbos havsområde minskar.
Fimpec deltog i genomförandet den största investeringen i Turun seudun puhdistamo Oy:s historia
Fimpec PMO Oy ansvarade för projektledning, övervakning, säkerhetssamordning, kostnadsuppföljning och projektrapportering till beställarens ledning under åren 2020–2023. Flera Fimpec-experter från olika tjänstesektorer deltog i projektet.
”Det har varit fantastiskt för oss på Fimpec att ha fått arbeta med ett så stort och unikt projekt i nära samarbete med den professionella personalen på Turun seudun puhdistamo Oy och med andra parter”, säger Esa Kunnassaari, operativ chef med ansvar för Fimpecs projektledningstjänster.
Projektet slutfördes enligt tidsplanen och under budgeten
Inköpen till projektet genomfördes som offentlig upphandling. Den godkända kostnadsberäkningen för projektet var 48 miljoner euro och de slutliga kostnaderna var cirka 45 miljoner euro. Trots projektets komplexa karaktär, användning av teknik som var oprövad i finländska markförhållanden och stora förändringar i den globala situationen, slutfördes projektet enligt tidsplan och under budget.
Avledningsröret togs i full användning i början av juli 2022 och provdriften av UV-hygieniseringsanläggningen påbörjades i januari 2023. UV-anläggningen togs i drift i slutet av mars i år. Genomförandet av det storskaliga och komplexa projektet har krävt ett nära samarbete mellan många parter för att nå det gemensamma målet.
”Avledningsrörprojektet som helhet är ett utmärkt exempel på framgångsrikt samarbetet mellan olika intressenter. Fimpecs verksamhet och kompetens bidrog i hög grad till att projektet kunde slutföras enligt planerna”, berättar Mirva Levomäki, verkställande direktör för Turun seudun puhdistamo Oy.
Först i Finland: rörledning installerades i marken genom penetrering med MTBM-metoden utan att orsaka störningar
Den nya rörledningen är cirka 800 meter långt och har en innerdiameter på 2,5 meter. Avledningsröret av armerad betong drevs ner i marken med hjälp av MTBM-metoden. Det är det första projektet i den här storleken som genomförs med den här metoden i Finland.
Rörledningen drevs ner i marken till ett djup av cirka 8 meter. Metoden bidrog till att minimera koldioxidavtrycket och miljöpåverkan från rörledningsprojektet, eftersom utgrävningar endast krävdes vid rörledningens start- och slutpunkter. Rörledningen drevs under kommunal infrastruktur och livligt trafikerade gatuområden utan några störningar.
Startschaktet i Åbo hamn (bilden till vänster) och avslutningsschaktet i Hansaparken (bilden till höger).
Den utgrävning som krävdes för utgångstunneln och UV-hygieniseringsanläggningen krävde tekniskt kunnande och god kommunikation med invånarna och operatörerna
En annan viktig del av projektet var utgrävningen av den 300 meter långa utgångstunneln och utrymmet för UV-hygieniseringsanläggningen. UV-anläggningen och utloppstunneln grävdes ut i anslutning till det underjordiska reningsverket som redan är i bruk. Utloppstunneln grävdes från UV-anläggningen till Hansaparken, där tunneln ansluter till den 804 meter långa rörledningen. Avledningstunneln och rörledningen är totalt 1 104 meter lång. Utrymmet som behövdes för UV-hygieniseringsanläggningen grävdes ut under krävande förhållanden nära flervåningshus och ett daghem. Utgrävningen sträckte sig delvis under ett daghem som var i bruk.
Eventuella störningar som orsakades av projektet minimerades genom noggrann förplanering, vibrationsövervakning och fastighetsgranskningar.
”Under utgrävningen måste man vara uppmärksam på att säkerställa en störningsfri drift av det fullt fungerande avloppsreningsverket i Kakolabacken. Under grävarbetet beaktande man också daghemsbarnens sovtider. I den här fasen av entreprenaden ägnades särskild uppmärksamhet åt att informera grannskapet och gå igenom de frågor som ställdes av lokalbefolkningen och verksamhetsutövarna i närområdet”, konstaterar Kunnassaari.
Den sista delen av investeringen, UV-hygieniseringsanläggningen, överlämnades till reningsverket 30.3.2023
Bild av UV-hygienisering.
I och med färdigställandet av UV-hygieniseringsanläggningen slutfördes hela investeringsprojektet i mars 2023. I UV-anläggningen som byggts under marken i anslutning till Kakolabackens avloppsreningsverk hygieniseras avloppsvattnet innan det släpps ut i avledningsröret. Man har redan kontrollerat UV-hygieniseringens effekt genom uppföljande mätningar och resultaten är utmärkta.
”Projektet har genomgående inneburit speciella krav och nätverket av experter som arbetat på platsen har gjort ett fantastiskt jobb med att lösa dem. Byggandet av UV-hygieniseringsanläggningen var en del av ett komplext projekt, där driften av anläggningen integrerades i det befintliga avloppsreningsverket”, konstaterar Kunnassaari.
”Den här fasen av entreprenaden krävde ett nära samarbete mellan driftpersonalen på Turun seudun puhdistamo, Fimpecs personal och Skanska Infra Oy, som fungerade som entreprenör”, säger Kunnassaari.
”Samarbete med Fimpecs experter var utmärkt! Som representant för beställaren kan jag vara mycket nöjd med resultatet och framtiden”, säger Jarno Arfman, teknisk chef för Turun seudun puhdistamo Oy.
”Turun seudun puhdistamos avledningsrör- och UV-anläggningsprojekt har inneburit ett betydande genombrott för Fimpec i offentliga anläggningsprojekt”, säger affärsdirektör Jorma Paananen.
Prisbelönt projekt
Turun seudun puhdistamo Oy:s innovativa fick erkännande redan under byggfasen:
- Hedersomnämnande, Turun hyvän rakentamisen palkinto 2023
- Finalist, Ground Engineering Awards 2022 i kategorin ”International Project of the Year”
- Delad andra plats, Byggnadsingenjörsförbundets RIL-pris 2021
- Priset ”Vuoden työ 2021” av Suomen kaivamattoman tekniikan yhdistys
Tilläggsinformation
Esa Kunnassaari
Operativ direktör,
Projekttjänster, Helsingfors
PROJEKTLEDNINGSTJÄNSTER
+358 400 702 621