Fimpec får stort projekterings­uppdrag i Valmets Shotton Mill-projekt

Valmet levererar OCC-, mäldberednings- och containerboardlinjer till Eren Papers pappersbruk i Shotton i Storbritannien. Fimpec tar hand om fabriksprojekteringen av OCC-området, mäldberedningen och kartongmaskinen samt som separata uppdrag kemikalieavdelningen och rörledningar till maskinlinjen.

Fimpec och Valmet har ingått avtal om ett omfattande fabriksprojekteringsuppdrag för en OCC-linje, mäldberedning och kartongmaskin för containerboard (PM3) som Valmet levererar till brittiska Shotton Mill Limited, som ägs av Eren Paper. Fimpecs uppdrag inkluderar projektering av fyra delområden.

Fimpec tar hand om projekteringen av OCC-området, mäldberedningen och kartongmaskinen samt som separata uppdrag kemikalieavdelningen och rörledningar till maskinlinjen. Uppdraget inkluderar projektering av processer, anläggningar, stålkonstruktioner, automation och processventilation

Tusentals timmar av projekteringsarbete

”Det här är ett omfattande projekt för Fimpec som kommer att sysselsätta tiotals medarbetare under ett års tid. Som mest kommer uppemot 50 av våra specialister att arbeta med projektet. Totalt sett handlar det om tiotusentals arbetstimmar”, berättar direktör Harri Soininen, som är projektledare för projektet på Fimpec.

Projekteringsarbetet delas upp mellan flera av Fimpecs enheter, främst Kouvola, men även andra kontor, exempelvis Åbo och Jyväskylä.

”Vårt projektupplägg syftar till göra projekteringsorganisationen så tydlig och effektiv som möjligt. Kemikalieavdelningen och rörledningarna hanteras som separata projekt, dock förstås med hänsyn till synergieffekter. Kai Kuoppa är projektledare för kemikalieavdelningen och Mika Eväsoja för rörledningarna. För mig personligen är det spännande att återgå till ett pappersbruksprojekt – rentav på ett bruk jag känner till sedan tidigare. Under mellantiden har jag arbetat med massabruk ”, berättar Soininen.

Fortsättning på Valmets och Fimpecs långa samarbete

Shottonprojektet är en fortsättning på det långvariga samarbetet mellan Valmet och Fimpec. Fimpec har under de senaste årtiondena medverkat i många av Valmets bruksprojekt.

”Att anlita Fimpec var en naturlig fortsättning på ett liknande projekt vi genomförde tillsammans tidigare. Samarbetet har fungerat utomordentligt väl”, säger Senior Project Manager Petri Aspholm på Valmet.

”För oss på Fimpec har det i detta och tidigare projekt varit trevligt att se synergieffekterna som uppstår i projekteringssamarbetet då vi kombinerat våra kunskaper och expertis. En bra teamkänsla är en annan viktig aspekt. Vi samarbetar som ett team för att driva projektet framåt”, säger Soininen, och påpekar att även bruksområdet är bekant för Fimpec sedan tidigare.

”Vi har arbetat med projekt i Shotton redan på 1990-talet och känner till området väl. Denna erfarenhet är en ytterligare fördel för oss i uppdraget.”

Storbritanniens största och mest avancerade bruk

Den nya kartongmaskinen gör Shotton till Storbritanniens största och mest avancerade pappersbruk. Valmets leverans inkluderar förutom OCC-linje, mäldberedning och containerboardlinje även omfattande automationssystem, tjänster och IoT-lösningar. Den nya containerboardlinjen (PM3) ska producera specialiserade premiumkvaliteter av 100 % återvunnet papper. Uppstarten kommer enligt planerna att ske 2024.

Kartongmaskinen har mer en 10 meter bred vira och kommer att producera testliner och fluting med ytvikter på 70–135 g/m2. Maskinen är dimensionerad för en hastighet på 1 800 m/min och en årskapacitet på cirka 700 000 ton.

Mer information om projektet och tekniska leveransdetaljer återfinns i Valmets pressmeddelande från den 4 maj 2022:

» Valmet to supply a major delivery to Eren Paper’s Shotton Mill in the UK including OCC, stock preparation and container board lines

Läs dessa härnäst